Bloggbild

Vi minns nykomlingsåret

Säsongskvittot är klart. Jönköpings Södra slutade på en tolfte plats med 35 inspelade poäng. Laget släppte in 39 mål och gjorde 32 framåt.

Det har varit en minst sagt minnesvärd säsong för J-Södra som började på östkusten. Löven hann knappt växa ut innan nyförvärvet Pawel Cibicki sänkte Kalmar i Smålandsderbyt på Guldfågeln-arena. Denne sanne Malmö-påg piskade även Malmö FF i hemmapremiären några dagar efter när J-Södra skrällvann mot tidigare Champions League-klubben.

Då beräknades fotbollsfebern hög i Jönköping.

Under säsongen berömdes Jimmy Thelin som en nytänkare och laget kom att jämföras med Bayern Munchen i sitt sätt att spela. Ytterbackarna högt upp som två torn på kanterna. Gojani och Fendrich på mitten al á Pirlo och Gattuso, för att inte glömma Daryl Smylie som var ”On fire” hela säsongen med x-antal gula kort och avstängningar. Krydda det med lagkaptenen, brorsan Tommy Thelin och nyförvärven Cibicki och Kozica som levde i sina offensiva fantasier.

Trots alla egenskaper satte tränaren Jimmy Thelin stämpeln på att det här ett lag där alla ger allt för varandra, ett lag som tror på sin idé, där ingen viker av i andra tankebanor och där hjärtat bankar för Jönköpings Södra.

Men även om det började med en trevande start kom det experterna väntade på. J-Södra spelade tre raka oavgjorda matcher, förlorade mot IFK Norrköping hemma och hade en vinst på elva matcher. Poängtapp mot både Falkenberg och Sundsvall hemma, och förlust mot Graham Potters Östersund borta.

Tränaren hade fortsatt förtroende och trots att media tyckte att laget darrade fortsatte Thelin på samma filosofi.

Under den jobbiga vårperioden hann Liridon Silka dra iväg ett långskott i mål som kanske ses som det snyggaste målet i årets allsvenskan. That was not the point, utan J-Södra räddade upp ett underläge borta mot Elfsborg och redan där visades förtroendet för varandra.

Det fanns något mer än bara matematik i det här.

Laget ville utvecklas och det fick dem.

Proppen ur mot Falkenberg borta efter en 5-0 seger var ett bevis på att Jönköpings Södra skulle klara kontraktet. Disciplinnämnden ändrade sitt beslut och där fick laget en poäng till och ett sent avgörandet mål från ”Pärlan” Ericsson gjorde att kontraktet nästan var i hamn.

Icke sa Nicke. J-Södra radade upp två raka hemmaförluster mot Kalmar och Hammarby. Träsket var runt halsen. Samtidigt hade övriga bottenlagen tufft, Helsingborg förlorade allt, Gefle och Falkenberg blev snabbt uträknade och Sundsvall hade tappat sitt maskineri.

Med fyra omgångar kvar lyckades Jönköpings Södra sedan säkra kontraktet mot Djurgården borta. 2-0 i bagaget mot järnkaminerna som inte hade något att spela om gjorde att J-Södra kunde ta ett djup andetag och spela klart allsvenskan utan någon press.

Slutligen gick det att konstatera att J-Södra hade klarat det första året i allsvenskan. De lyckades etablera sig med sexton andra lag i en serie där ingen gick säker. Kvittot: J-Södra har växt in i kostymen.

Men redan nu rustar Christer Persson och föreningen upp inför nästa år. Klubben har lovat att gå ut med säsongskorten mycket tidigare, och ett nyförvärv har redan presenterats innan säsongen ens har spelats klart.

Det ser minst sagt lovande ut.

Bygden levererar i money-tider

Jönköpings Södra har säkrat ett allsvenskt kontrakt även nästa säsong. En historisk händelse som experterna skulle skratta åt om vi nämnde faktumet i februari-månad.

I tider där pengar styr fotbollen på dess allra högsta höjd, med lag som AFC United som byter stad för att tjäna mer pengar, eller för lag som Malmö FF som har ett ekonomiskt sparkapital som Jönköpings Södra bara kan drömma om.

Det finns också andra lag med erfarenhet som Jönköpings Södra inte har. Ett lag som Gefle som nu åker ner, efter x-antal säsonger i allsvenskan, eller ett IFK Norrköping som visar att ett lag med ”mindre muskler” kan nå oanade höjder.

Jönköpings Södra ligger i det facket som tidigare nämnt lag. Den här säsongen har Jimmy Thelins lag charmat från norr till söder i Sverige, och visat en revolutionerande fotboll i allsvenskan.

En fotboll som laget och föreningen tror på.

Föreningen är ett förankrat lag i bygden och trots att de ekonomiska musklerna saknas, har det sin egna tjusning. Spelare så som Robert Gojani (Öxnehaga), Viktor Rönneklev (Bankeryd), Anton Cajtoft (Bankeryd), Jesper Svensson (Habo) och Tom Siwe (Hagapojkarna) för att nämna några spelare från bygden.

Kompetensen från ungdomsledet upp till A-laget finns en röd tråd som många missar. Flera spelare i A-laget har varit med länge, och vi kan säga att Jimmy Thelin har i stort sett använt samma lag som laget som gick upp till allsvenskan.

Ingen trodde på detta J-Södra.

Inte ens jag som har följt allsvenskan på nära håll i snart sex år.

Ändå visar de att ett lag från bygden som spelar på vallen, kan spela allsvensk fotboll utan att ramla ut.

Om vi tittar framåt väntar en ny säsong för Jönköpings Södra. År två är historiskt sätt det svåraste året i etableringsfasen. Dessutom sitter tio spelare på utgående kontrakt, varav två som helt kommer att lämna (Cibicki och Rönneklev).

 

Vill du vara med och påverka? Har du något inom JKPG-fotbollen som du vill lyfta fram? Missa inte att maila mig och få din röst hörd. Skriv till mig på [email protected]

Stoppa hierarkin inom fotbollen

Alla som har spelat i ett fotbollslag kan associera. Känner du igen dig?

Jag är trött på uttrycket där tränarnas kunskap brister på fördomar som är stengamla.

”Han är yngst och han ska naturligtvis bära vattenflaskorna till och från träningen”.

Än idag förekommer det att de yngsta fotbollsspelarna i fotbollsföreningarna runt om i Sverige, men också i Jönköping blir tilldömda ett kast i en hierarki som påminner om antika Grekland.

Okej, vi tar ett exempel med Ola.

Bara för att Ola är den yngste personen i laget måste man putsa skorna efter Erik, bära hans vattenflaska och självklart inte glömma bära matchtröjorna till bilen när matchen är slut.

Även om nu Ola skulle vara den bästa spelaren i laget och vara en tongivande talang, ska han rätta in sig i ledet eftersom han är yngst.

”Glöm inte tejpen”.

Men då kontrar jag med en rasande ton.

Det spelar ingen roll om Ola är yngst, eller yngst och bäst. Han är en av spelarna i föreningen, precis som alla andra. Varför ska han behandlas olikt dem andra?

I Sverige ska sporten och föreningarna stå för en jämställdhet och demokrati. Dessa principer vädjar om att det ska vara rättvist och att ingen ska uteslutas.

Dessutom förespråkar jag en fotboll där det är en hel trupp och en ledarstab som gör att du antingen vinner eller förlorar fotbollsmatcher. Är man då ett lag och man bär ett gemensamt ansvar kan väl Erik också ta sin egna vattenflaska, eller hjälpa Ola att ta med vattenflaskorna.

Fotbollsmatcher vinner man ihop som ett lag och då ska allas röst i laget vara lika värd.

Jag spyr på den ålderdomliga miljön som finns. Att vi lägger människor i fack och att det hela bara accepteras.

Det är dags att ändra på det. Från och med nu.

Det är en fråga om moral

Sida vid sida står vi gemensamt mot våld

Fotboll är upplagt för en stor fest. Men när människor springer in på planen och stör matchen blir det mindre roligt.

Och när någon springer in på en fotbollsmatch för att attackera en spelare med våld saknas det ord för att beskriva en tragisk händelse som denna.

En förstörd fest utan dess liknelse.

Jonas Eriksson förklarade att han tidigare aldrig hade varit med om något liknande. Men det har vi i svensk fotboll. Mina minnen går främst till när Sverige spelade landskamp mot Danmark då en man sprang in och var nära på att slå en fotbollsspelare på plan.

Någonstans kan vi sitta ner vid ett bord och prata om lösningar.

Stärka säkerheten på arenan, stifta hårdare lagar runt sporten och samhället, sätta upp plexiglas runtomkring planen eller spela utan publik.

Jag tror att det finns sådana problemlösningar. Men min fundering är större. Det här måste vara en moralisk fråga. För så här kan vi inte bete oss någonstans. Precis som Lars Lars-Christer Olsson, andre vice ordförande på Svenska fotbollförbundet sade.

Ansvar, uppfostran och utanförskapet är bara några av faktorerna som ligger bakom vad vi kallar ”jätteskandalen på Stadsparksvallen”. Någonstans har det brustit för människan.

Det blev till slut en förlust på fotbollen, för alla som älskar den här sporten och för de som lägger varje minut på den här idrottstävlingen.

Men samtidigt också en kväll där hjärtat bultade lite extra för fotbollen. För att jag vet att den betyder enormt mycket för mig och miljontals andra människor.

Efter den här incidenten kommer vi fotbollssupportrar, dyrkare till sporten och alla som har en gnutta mänsklighet i sig, att komma närmare varandra.

Det är gemenskapen som för oss samman och gör oss starkare.

Låt oss nu titta framåt, sida vid sida som Joakim Thåström sade.

@Ghananen

Öppna ögonen för Hrgota!

IK Tord och Jönköpings Södra fostrade Branimir Hrgota till en fotbollsspelare i Bundesliga. Trots att säsongerna i Tyskland har varit svåra börjar anfallaren få nytändning i sin nya klubb.

Branimir Hrgota är en fotbollsspelare som har banat iväg från Jönköping och öppnat broar, vägar och ja, drömmar för unga fotbollsspelare att kunna lyckas med en karriär.

Något genombrott har vi ännu inte fått se av unge Hrgota som på fem säsonger i Bundesliga har åstadkommit med 77 framträdanden.

Men trots en smärre besvikelse kommer ett nytt år med nya möjligheter.

Inför den här säsongen har han nu skrivit på ett kontrakt med Eintracht Frankfurt där han redan nu har börjat få fart på formen inför ligapremiären som närmar sig.

Sex mål på fem matcher har det resulterat under försäsongsmatchandet. I helgen kom två av alla försäsongsmål mot spanska Celta Vigo. Det betyder att anfallaren har fått en nytändning i sitt nya lag, och är redo att vinna matcher i Bundesliga.

Men också att svensken att få ett helt nytt förtroende av tränaren Niko Kovac som också har rötter från Jugoslavien, likt ”Branne”.

I fotbollsvärlden handlar mycket om självförtroende och det kommer bli intressant att följa Hrgota ta sig an tyska högstaligan med en ny klubb och ett pånyttfött självförtroende.

Därför borde alla fotbollsintresserade i Jönköping öppna ögonen för Branimir Hrgota. Lite mer engagemang för det han har gjort för staden. Han kanske inte är Zlatan men han är Jönköpings Zlatan.

För han är den enda som idag har öppnat vägen från stan ut i världen.

Har du en nyhet eller en intressant sport-historia att berätta går det bra att maila på [email protected]

@Ghananen

Kommer viktigare strider för Assyriska

Andreas Tegström har inte bara kommit till Assyriska för att skjuta upp dem till division två. Det ligger nog mycket mer än så i tankebanorna.

Med sju omgångar kvar av serien ligger laget hela tio poäng före tabelltvåan Högsby.

Skillnaderna är stora och det märktes inte minst i derbyt mot IK Tord. Det var en spänning och det var nerver. Jag trodde det skulle bli jämnt eller åtminstone sluta jämnt.

Men jämnt blev det aldrig och 3-0 till Assyriska satte en stämpel på vart laget är på väg. Precis som hela säsongen går laget mot den vinnande vägen där det finns en stor medveten utvecklingspotential. Spelarna tror på tränarna och på sig själva. De vill utvecklas och vinna tillsammans.

Inte nog mot Öster såg vi det. Ett lag som inte har någon respekt spelmässigt mot ett division 1-lag som Öster, som till och med ser ut att gå upp till Superettan.

Taktiskt såg Jönköpingslaget bättre ut än Växjö-laget och med lite tur kunde ”Tegan” ha fått se sitt lag slå ett klassiskt gäng som Öster.

Trots förlusten och uttåget ur Hyundai cup väntar större och viktigare strider för Assyriska. Var så säkra på att vi kommer se Arian Banda fira mål, Jesper Ritheim dominera och ungtuppar som Abdulahi Hussein och Albin Lagerberg utvecklas i miljön på Rosenlund.

Det kommer komma en höst med flera betydelsefulla matcher. Kanske får vi se Turabdinerna med guldhattar när nordöstra trean ska summeras.

@Ghananen

Självförtroendet avgör J-Södras framgång

FALKENBERG. Succén fortsätter och laget lyckas allt mer imponera. Både spelmässigt och resultatmässigt har J-Södra piskat på varenda kritiker, och lagen som har underskattat dem.
Undret Jönköpings Södra.

J-Södras tränare har flera gånger fått frågan varför laget lyckas men undvikt frågan med uttrycket ”laget utvecklas och jobbar hårt för varandra”.

Då får väl jag berätta.

Laget som ingen trodde på fortsätter att hålla sig i skinnet och tro på sig själva. Självförtroendet har varit en sak som redan grundades tidigt i laget under tiden i superettan. Flera spelare har spelat ihop väldigt länge och den positiva andan i omklädningsrummet har gjort det enklare att spela ute på planen. Stämningen har förklarats vara på topp.

Det sägs att spelarna valde Jimmy Thelin som tränare. Thelin utan någon större erfarenhet tillträdde i J-Södra och reformerade en klubb som var ett nedre halvan-lag i superettan.

Laget har accepterat hans idéer och det har aldrig varit någon konst utan klossarna har varit på sin plats. Spelarna förstår planerna och jobbar efter förutsättningarna. De taktiska direktiven har gjort att J-Södra har spelat annorlunda och lite situationsanpassat vilket har gjort att varje match har varit unik i sig. Något som tränare Thelin också har förklarat efter varje match.

Även supportrarna har varit nära laget i varje match och gunget på Stadsparksvallen har inneburit ett par extra poäng i bagaget den här säsongen.

Det finns många sätt som J-Södra är speciellt på och de vet de själva. Därför lyckas de och därför har de bara förlorat fem matcher när drygt halva serien har spelat.

Många tippade dem sist.
En av dem var jag.

@Ghananen

Fler nyheter

Finalplats i ungdoms OS för Annie

Rival kan tappa förre HV-stjärnan redan i höst

Väntat guld – damkvartett skrällde

Flera SM-guld för JSS

HC Dalen spikar truppen – sista pusselbiten på plats

JIK värvar från kvalmotståndaren

Tungt tapp för Tord

BILDEXTRA: Succé för cupfesten i Jönköping

Skadedrabbat Assyriska tappade poäng hemma

Sjätte förlusten för Tenhult