Bloggbild

Här är betygen på samtliga spelare

Säsongen tog under tisdagen slut för HV71. Vi har hela säsongen varit på i stort sett varje träning, varje hemmamatch och nästan varje bortamatch. Vi satte oss nu ner och kollade vad varje spelare egentligen har presterat och vi har betygsatt varje spelare efter vad vi i bloggen tycker.

Betygsskala:
1 = Underkänd
2 = Godkänd
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Landslagsklass


Målvakter:

Erik Ersberg + 2
Har varit skadad under stora delar av säsongen. När han väl har fått chansen har han inte gjort bort sig, men heller inte gjort någon succé. Lämnar nu klubben för nya äventyr.

Fredrik Pettersson-Wentzel + 4
Om det inte varit för PW hade nog HV inte ens gått till slutspel. Så pass bra var han under många grundseriematcher. Verkade tappa lite av formen under slutspelet, men det går inte att skylla uttåget där på honom.


Backar:

Kristofer Berglund + 2
Har spelat stabilt men har egentligen aldrig stuckit ut. Gör sitt jobb, men producera alldeles för lite framåt.

Adam Almquist + 1
Har väl egentligen inte gjort någon glad sedan ankomsten hem i somras. Han glider runt på isen och ser ointresserad ut och verkar längta bort. Adam behöver skärpa sig ett antal snäpp tills nästa säsong för han har potentialen till att vara en av hela seriens bästa backar.

Jere Karalahti + 2
Har varit avstängd i sammanlagt 12 matcher vilket dra ner betyget en del. Han såg hetare ut i slutspelet och det verkade passa honom bättre att spela mer tighta matcher. Men samtidigt gäller det att hålla en hög nivå under en längre tid vilket han inte gjort.

Emil Johansson + 3
Började lite knackigt men har blivit bättre och bättre desto längre tiden gick. Var HV:s överlägset bästa back i slutspelet. Nu verkar han dock lämna för Frölunda vilket är ett tungt slag.

Lawrence Pilut + 3
Var skadad hela vägen till januari men har sedan comebacken varit en av de bästa backarna. Har tagit stort ansvar ute på isen och har en fin framtid tillmötes.

Niklas Hansson + 2
Han började jättebra men har inte riktigt gått att känna igen sedan skadan som han drog på sig. Hansson kan fortfarande utveckla en hel del och har potential att bli en toppback i SHL.

Chris Campoli + 3
Förutom två avstängningar har han varit en av HV:s absolut bästa spelare. Håller alltid en hög och jämn nivå och verkar dessutom älska klubben. Har ett utgående kontrakt som borde förlängas snarast.

Ryan O’Byrne + 1
Är en av våra favoriter när det gäller till det sociala utanför isen. Men tyvärr kan vi inte bedöma på det utan vad han faktiskt uträtta eller kanske inte uträtta på rinken. Slarvar alldeles för mycket och har svårt att hänga med i tempot. Har kontrakt över nästa år, men frågan är om det inte borde brytas i förtid?

Axel Eidstedt + 1
Har varit petade flera gånger under säsongen, men har egentligen aldrig varit riktigt dålig när han väl spelat. Men han visar inte upp det där lilla extra som behövs och frågan är väl om han är en tillräckligt bra back för en klubb som HV71. Enligt uppgifter till oss i bloggen var han på väg att lånas ut till Brynäs i vintras.


Forwards:

Björn Melin –
Spelade för lite för att betygsättas.

Martin Thörnberg + 3
Började segt men har växt desto längre säsongen gått. Han har inte samma omgivning som när han senast var hemma och det är nog en omställning att spela med betydligt sämre spelare än Davidsson och Voutilainen. Var bra i slutspelet och fortfarande en spelare att bygga laget kring.

Simon Önerud + 4
Hade det länge tungt med poängproduktionen men hamnade i ett enormt målstim runt jul och en bit in på det nya året. Har sedan dess varit en av de bästa spelarna och slog sitt mål och poängrekord i SHL och vann skytteligan i HV71.

Oscar Sundh + 3
Ska vara grovjobbaren i laget men har i stället räddat laget flera gånger om med viktiga mål. Har spelat i alla kedjor och hoppat runt en hel del vilket han ändå klarat av på ett bra sätt. Såg inte lika mycket av honom i slutspelet där han borde varit som bäst.

Filip Sandberg + 4
Varit kanske hela lagets bästa spelare sett till över hela säsongen. Har knappt gjort en dålig match utan kämpar och sliter alltid. Haft en helt okej poängproduktion även om den kan bli bättre. Borde flyttas upp till en av de två förstakedjorna till nästa år.

Pär Arlbrandt + 2
Kom in sent och sågs av många som en frälsare. Gjorde elva poäng på 15 matcher i grundserien men ändå kändes det inte som man märkte av honom. Finns ett stort sparkapital i honom, men det gäller att han höjer sig några snäpp.

Erik Andersson + 2
Fått en otacksam roll i fjärdekedjan men trots det jobbar han alltid på i det tysta. En spelare som det går att utveckla men frågan är hur han själv känner kring att stanna.

Mattias Tedenby + 4
Svårbedömd, gjorde näst flest poäng i laget och var betydligt bättre än förra säsongen. Men samtidigt drog han på sig ett korkad avstängning i slutet när laget behövde han som mest. Är lite väl puckkär ibland och borde värdera lägena bättre. Men trots det spelaren med högst potential i hela föreningen.

Erik Christensen + 1
Har fått en stor del av säsongen spolierad på grund av skada, men samtidigt har han inte presterat som förväntat när han väl varit på isen. Känns som han ibland har tankarna någon annanstans och frågan är hur han faktiskt trivs med livet här i Jönköping, hemlängtan?

Anton Bengtsson + 2
Fanns höga förhoppningar på honom i år som han kanske inte riktigt levde upp till. Producerade sex poäng mindre mot ifjol, men samtidigt har han hela tiden skapat farliga lägen med sina kedjekamrater. Hoppas på islossning nästa år.

Chris Abbott + 1
Verkar saknar sin brorsa Cam en hel del. Har gjort 24 poäng vilket ger ett snitt på en poäng varannan match men han borde ha tagit ett ännu större ansvar när det gått som tyngst. Kan spela på en betydligt högre nivå, men spiralen på karriären kanske börja gå neråt?

Christoffer Törngren + 2
En spelare som det är svårt att egentligen bedöma. Känns som att han aldrig gör en dålig match, men samtidigt gör han aldrig någon riktig toppresentation heller. Bidrar med mycket fart men elva poäng är för lite på 46 matcher.

Filip Ahl –
Har spelat för lite för att betygsättas.

Kevin Stenlund + 2
Har mest fått hålla till i fjärdekedjan och gör egentligen aldrig bort sig. Skapar en del lägen, men två poäng är inte något som skrämmer. Finns potential till att vara en duktig SHL-spelare, men frågan är om det är i HV71?

Ted Brithén + 1
Lagkaptenen har blivit petad på sin post av Abbott. Har haft mycket skador men det försvarar inte hans prestationer. Sex poäng på 24 matcher är inget bra facit och spelade flera matcher ytterst sparsamt. Måste höja sig rejält.

Teemu Laine –
Har spelat för lite för att betygsättas, men på de 15 matcher han gjorde innan knäskadan gjorde han 12 poäng och var en av lagets bästa spelare. Har saknats enormt ibland med sin offervilja att alltid ge allt och hade behövts för att HV71 skulle nått bättre resultat.

Lias Andersson + 2
Killen är bara 17 år, men är kanske den som brinner mest och kämpar hårdast för klubbmärket. Spelar respektlöst och det syns att han är Frölunda-legendaren Niklas Anderssons son. Är en av de största talangerna HV71 haft på mycket länge och borde få ett A-lagskontrakt.

// Samuel & Måns

Gör om, gör rätt HV71

Så var det då över. HV71 förlorade den fjärde kvartsfinalen mot Skellefteå med 1-0 och det stora äventyret är nu över innan det ens knappt hunnit börja. För ett lag som HV ska grundserien bara vara en lång transportsträcka mot slutspelet. Så pass bra ska laget alltid vara, även om det gick mycket upp och ner i år så tog man sig dit.

Men i slutspelet åkte HV71 för sjätte året i rad ut redan i kvartsfinalen och för en klubb av HV:s kaliber är det faktiskt ett uselt betyg. Visst de ska inte skämmas över att ha åkt ut med 4-0 i matcher mot ett fruktansvärt bra Skellefteå där HV dessutom lika väl kunde ha vunnit två matcher som avgjordes i förlängningen. Men Skellefteå är ett betydligt bättre lag och vann såklart rättvist oavsett vad Johan Lindbom säger.

Hur ska vi då utvärdera tränare Johan Lindboms första år som tränare i HV71? Knappt godkänt enligt mig. Jag har flera gånger påpekat att Lindbom varit alldeles för passiv som coach. Först i slutspelet har han börjat ändra om i kedjorna med blandat resultat. Lindbom har i många intervjuer med oss sagt att de har gjort en bra match och att det funnits bra tendenser och att det är lite som saknas för att de ska kunna nå sin fulla potential.

Jag har svårt att hålla med honom där och jag har inte riktigt sett vad som hela tiden varit så bra. Visst de hade en hel del skador i höstas och det är såklart aldrig kul, men går det verkligen hela tiden att skylla på skador? Jag tycker inte det. Alla lag drabbas av skador, vissa mer än andra och vissa mindre än andra. Men det är något som man då måste kunna hantera som tränare och inte gå runt och skylla på det.

Lindbom har blivit hårt kritiserad av många supportrar, men ibland kanske lite väl hårt. Han kom faktiskt in i klubben bara två veckor innan första ispasset och det är egentligen för kort tid. Tm Brithén som är assisterande hade dessutom heller aldrig tränat ett SHL-lag och det var två orutinerade tränare som ställde sig i båset. Det här får sportcheferna, Johan Hult och Johan Davidsson ta på sig. De löste situationen så här efter allt kaos med Andreas Johansson, men var det verkligen rätt att anställa två så pass orutinerade tränare i ett av Sveriges största lag? Jag ställer mig tveksam till det. Lindbom och Brithén kanske borde ha gått bakom som assisterande till en mer rutinerad tränare i alla fall en säsong? Det var ett modigt beslut av sportcheferna att välja den här vägen, men frågan är om det verkligen var rätt.

Sen är det inte bara Lindbom som ska kritiseras. Jag tycker att alldeles för många spelare har underpresterat. Adam Almquist var tänkt att värvas hem som den stora backstjärnan, men frågan är egentligen vad han har åstadkommit på isen? Ted Brithén och Erik Christensen är två andra som egentligen inte tillfört nånting den här säsongen. De har visserligen varit skadade mycket, men samtidigt när de väl spelat har de inte gjort någon speciellt glad? Pär Arlbrandt värvades hem som en stor frälsare, men elva poäng på 15 matcher kan låta bra men jag tycker inte alls han imponerat spelmässigt. Sedan en sådan som Ryan O’Byrne? Han sprider en go stämning, men på isen? Där är det inte mycket till kvalité.

Det är alldeles för många spelare som har spelat på en för låg nivå för att kalla sig en HV71-spelare. Det är förstås ett ansvar som de själva får ta på sig, men även tränarna men också enligt mig sportcheferna. De har helt enkelt inte fått ihop ett tillräckligt bra lag. Många spelare i truppen sitter på kontrakt med höga löner, men presterar inte ens för hälften av den, det måste de se över. Flera spelare har utgående kontrakt och de flesta av de bör nog lämna.

HV71 måste börja rensa ut och verkligen sätta sig ner och fundera vad man vill med sin klubb. Vill de vara en klubb som är nöjda med att komma topp 10 och att de max går till kvartsfinal? Eller vill de vara med högst upp och utmana om guldet? Svaret borde självklart vara det senare, men faktum är att de är långt ifrån Skellefteå, Luleå, Frölunda, Färjestad och Linköping när det både gäller kvalité på laget och hur klubben sköts organisationsmässigt just nu.

Ytterligare en säsong är över och den slutade i stor besvikelse ännu en gång. Klubben hade dessutom budgeterat för att gå till semifinal och tappar ännu en gång viktiga biljettintäkter. Supportrarna är oftast fantastiska i Kinnarps, men faktum är att det varit en hel del tomma stolar under säsongens gång och klubben satte dessutom nytt bottenrekord i en enskild match på över tio år när det gäller publiksiffra denna säsong.

För att det alltid ska bli fullt hus igen i Kinnarps gäller det att ha något att tro på för supportrarna. Att Kinnarps är det fort som man vill att det ska vara och att det nästan ska vara omöjligt att vinna där. Men så har det inte varit på över sex år nu. Hur ska de då få tillbaka sitt fort?

Ja den frågan kan bara besvaras genom vilken väg HV71 nu väljer att gå? Jag tror jag vet vad supportrarna svarar.

// Samuel

Nära men ändå inte

HV71 gjorde en svag match uppe i Skellefteå i onsdags och förlorade med 6-1. I kvartsfinalens första hemmamatch kom man ut betydligt bättre och förde spelat under de första minuterna. Men vad hjälpte det när Skellefteå är sylvassa framåt och ändå hade 2-0 efter den första perioden.

I den andra kom dock HV tillbaka och det med besked. Piluts reducering var snygg men kvitteringen var ännu snyggare. Martin Thörngberg och Chris Abbott bjöd på ett klapp klapp spel och jublet i Kinnarps var öronbedövande. Men sedan var det roliga över. Skellefteå tog över i tredje och tog ledningen, men med endast 14 sekunder gav Simon Önerud hoppet tillbaka med sin kvittering. Men det målet skulle visa sig inte betyda nånting i slutändan. Skellefteå avgjorde i förläningen och har 2-0 i matcher.

Johan Lindbom har inte varit mycket för att matcha om i sina kedjor under grundserien men i kväll gjorde han det verkligen. Christoffer Törngren spelade av okänd anledning inte något i den andra och tredje perioden och ersattes i stället av Mattias Tedenby i tredje femman. Det gjorde att Oscar Sundh flyttades upp till kedjan med Thörnberg och Abbott. Ett vinnande koncept såg det ut som innan spelarna började krokna. Fjärdefemmans Kevin Stenlund och Erik Andersson fick samtidigt knappt spela nånting.

Jag tycker det var bra av Lindbom att göra en förändring men samtidigt gäller det att inte vara dumdristig. Spelarna såg slitna ut i tredje och första skottet kom efter elva minuters (!) spel i tredje. Skellefteå gjorde det bra och ägde pucken mycket och stängde ner HV, men samtidigt måste man kräva ett betydligt bättre tryck än när man jagar en kvittering i en slutperiod i ett slutspel. Visst, Önerud kvitterade, men när nu HV ändå förlorade är det ju ingenting värt. Om spelarna redan såg trötta ut, hur ska de då orka hela vägen till ett guld? I förlängningen såg det visserligen bättre ut och spelarna fick ny energi, men till slut avgjorde ändå Skellefteå.

Inför kvartsfinalerna ansåg jag att det här var nyckelmatchen. Att HV förlorade borta i onsdags var ingen katastrof. Men att förlora i kväll gör nog att det här är över redan på tisdag. Nu måste HV upp och vinna i Skellefteå på söndag. Annars är det 3-0 i matcher och då är det tack och adjö. Ingen tror egentligen att HV71 kommer att vinna på söndag eller ha chans att vända på den här serien, enligt mig är det de enda som faktiskt nu talar för dem.

// Samuel

Skellefteå-tränaren förutsåg det redan efter första perioden

Den första kvartsfinalen mellan Skellefteå och HV71 är över. Jag ska erkänna att jag inte var allt för positiv angående HV:s chanser att gå vidare i den här matchserien. HV behöver vinna fyra matcher för att slå ut den brutalt starka serievinnaren. När jag nu har bevittnat kvällens första match så kan jag redan nu konstatera att det inte kommer att hända om inte ett mirakel sker.

HV71 öppnade kvällens match på ett bra sätt och satte en hög press, det var visserligen Skellefteå som tog ledningen efter ett svagt ingripande av Fredrik Pettersson-Wentzel vilket man inte är van vid att se. Men HV kom tillbaka nästan direkt när Mattias Tedenby kunde lägga in kvitteringen i hans comeback från avstängningen.

Men sedan var det roliga över. John Norman hann styra in ledningen innan första var över och han blev sedan matchens stora kung med sitt hattrick. Men den första perioden var det HV orkade med. Tränaren i Skellefteå, Hans Wallson, beskrev det rätt bra i periodpausen mellan andra och tredje. ”Vi maler ner dem i andra och får betalt i tredje”, sa han i den snutt från omklädningsrummet som visades i Cmore-sändningen.

För i den andra var målchanserna för HV lätt räknade. Önerud hade ett friläge som han borde ha gjort mål på men annars handlade det bara om hemmalaget. I tredje fick Skellefteå en drömstart och gjorde två mål de två första minutera och godnatt HV. Skellefteå var faktiskt bättre i allt. De tar sig hela tiden in framför kassen och stör motståndarnas målvakt och de är dessutom grymt bra på att försvara sin egen målvakt när det blir stökigt.

HV-spelarna skitar inte ner sig tillräckligt. De gör inte riktigt det där sista som krävs för att vinna en slutspelsmatch i dagens läge. Det gäller att kämpa och slita till den sista blodsdroppen. Visst de kämpar och sliter men Skellefteå gör det bättre. Skotten som hemmalaget sköt kändes hela tiden farliga medan HV-skotten hela tiden blev blockerade eller inte kom iväg ordentligt.

Men att det såg ut så här och till slut blev 6-1 är egentligen inte ett dugg förvånande. Skellefteå vann serien i överlägsen stil och HV kom precis på en niondeplats och kunde liga väl blivit tia. Att de gjorde två bra insatser mot Örebro i åttondelsfinalen säger egentligen inte så mycket. HV har varit ett ojämnt lag hela säsongen och kommer att vara det resterande del av det som är kvar.

För ja, hur långt kan det vara kvar egentligen för HV71? Inte mycket tror jag. De kan möjligtvis ta en seger hemma i Kinnarps och måste vinna på fredag för att uppförsbacken inte ska blir alldeles för brant. Men förlust där och jag är säker på att det blir 4-0 i matcher till Skellefteå. De är så mycket bättre i allt de gör och det ska mycket till om de inte tar hem SM-guldet. För HV väntar troligtvis ett nytt pinsamt uttåg ur slutspelet redan i en kvartsfinal – och det för en klubb som anser att de själva ska vinna SM-guld.

// Samuel

Nycklarna för att HV ska ta sig till semifinal

I kväll är det äntligen dags för slutspel! Den roligaste tiden på året. HV71 inleder borta mot seriesegraren Skellefteå i Skellefteå Kraft Arena. Här är nycklarna till hur HV ska lyckas ta sig till semifinal.

Målvaktsspelet: Fredrik Pettersson-Wentzel har varit en av HV:s bästa spelare den här säsongen. I slutspelet måste han vara på topp i varje match och stå på huvudet i matcherna mot Skellefteå för att HV ska ta sig vidare från kvartsfinalen. Intressant är att ”PW” har släppt in sju mål mot Skellefteå den här säsongen. HV:s andremålvakt Erik Ersberg har bara släppt in två mål.

Försvarsspelet: HV:s spel i egen zon måste bli bättre i slutspelet. Under grundserien var det stundtals virrigt i egen zon. Mot Skellefteå kan man inte slarva och tappa pucken. Motståndarna i SHL sköt under grundserien 1548 skott på HV:s mål. Vilket är tredje mest, bara Rögle och Karlskrona fick mer skott emot sig.

Anfallsspelet.: Spelare som Martin Thörnberg, Mattias Tedenby, Pär Arlbrandt, Erik Christensen och Simon Önerud måste kliva fram nu när det gäller som mest. Skellefteå släppte till näst minst skott av alla lag i SHL i grundserien. För att HV ska kunna ta sig vidare till semifinal så krävs det att laget tar vara på lägena de får.

Powerplay: I den här spelformen var HV71 ett av de bästa lagen i grundserien. HV var fyra i powerplayligan med 23,97%. Mot Skellefteå måste spelet i numerärt överläge fungera. Funkar det, så kan det gå riktigt bra för HV. Det finns förutsättningar för att HV ska kunna vara riktigt bra i powerplay även i slutspelet. Erfarna backar som Jere Karalahti kan förhoppningsvis dra nytta av sin erfarenhet och stiga fram och göra de avgörande målen från blålinjen.

Boxplay: Skellefteå är SHL:s bästa lag i powerplay. I grundserien hade laget 29% i effektivitet i numerärt överläge. Patrik Zackrisson, John Norman, Mattias Ritola, Tim Heed och Niclas Burström gjorde tillsammans 26 mål i powerplay i grundserien och då har laget andra spelare som Jimmie Ericsson, Andrew Calof och Axel Holmström som bra powerplay-spelare också. Där för HV se upp. HV var näst sämst i boxplay under grundserien, bara tabelljumbon Karlskrona släppte in fler mål än HV.

Det är extra viktigt för HV att vara med från början i den här matchserien och det krävs sannolikt seger i någon av de två första matcherna för att det ska kunna gå vägen. Det kommer bli väldigt tufft mot Skellefteå. Men det är slutspel och vad som helst kan hända.

Statistik från grundserien:
Powerplay: SAIK 29,3%(1:a)  – HV71 23,97% (4:a)
Boxplay: SAIK 81,76% (5:a) – HV71 75,66% (13:e)
Utvisningar: SAIK 531 min (4:a) – HV71 607 min (1:a)
Tekningar: SAIK 52,56% (3:a) – HV71 50,95% (7:a)
Skott: SAIK 1477 (5:a) – HV71 1353 (11:a)
Mål: SAIK 160 (3:a) – HV71 138 (8:a)

All statistik inför Örebro

HV71 ställs om några timmar borta mot Örebro i första åttondelsfinalmatchen där serien spelas i bäst av tre matcher. Med tanke på hur jämn serien kan bli så har vi tagit fram statistik från säsongens tidigare matcher lagen emellan för att se om den kan ge en bild om vilka som är favoriter och vad som talar för vardera lag.

Hemmaplansfördelen har tidigare talat sitt tydliga språk. I samtliga fyra matcher har hemmalaget gått segrande ur striden så Örebro har såklart en fördel nu. Min kollega Daniel Majstorovic har plockat ut statistik från de tidigare mötena och den ser ut såhär.

Statistik från matcherna mellan HV71-Örebro i grundserien:

Mål: HV71-Örebro (13-9)

Skott på mål: HV71-Örebro (109-113)

Tekningar: HV71-Örebro (123-104)

Tacklingar: HV71-Örebro (75-64)

Utvisningsminuter: HV71-Örebro (24-22)

Antal powerplay: HV71-Örebro (9-9)

Powerplaymål: HV71-Örebro (4-1)

Om man trodde på en jämn serie innan man såg statistiken så blir det nog ännu svårare att utse en favorit nu. Om man enbart ser till det statistiska så är Örebro favorit med tanke på att de har fördel av hemmaplan i en eventuellt tredje match. Men är då hemmaplan så himla viktigt? Jag tycker faktiskt inte det och tycker det där överdrivs ibland. Att spela på hemmaplan är såklart viktigt för du har fansen med dig i ryggen och du känner att det är din arena. Men samtidigt så är det betydligt mer press på laget att vinna när du spelar hemma. På bortaplan kan en del lag gå in med känslan att de kan spela mer avslappnat och attityden att de har allt att vinna.

Jag tycker inte HV ska fokusera speciellt mycket på att de måste vinna en match just här i Örebro. Visst det är sanningen att de måste knipa en här, men spelarna ska bara se det som att de behöver göra allt de kan för att ta hem två segrar av tre matcher. Om det är hemma eller borta ska de inte fokusera på.

Så vad tror vi då om kvällens match? Jag har faktiskt en bra känsla och tror det kommer bli betydligt jämnare än det tidigare har blivit här i Örebro. Jag tycker laget ska nollställa sig och inte tänka överhuvudtaget på det som har varit. Tänk i stället på vad de kan åstadkomma, gör man det och lägger en säsong som det varit mycket negativt kring så anser jag att de har alla chanser i världen att avancera till kvartsfinalen.

Ska vi säga på en stenhård match som HV till slut vinner med 3-2 i kväll?

// Samuel

Glöm sjätteplatsen, HV.

Kvällens match mot Malmö förlorades på grund av slarv från HV71:s sida. Laget skapar tillräckligt med chanser för att kunna vinna den här matchen. Men när man bjuder tre mål som HV71 gjorde i den andra perioden så blir det inga tre poängare. På två av målen får inte försvaret bort pucken framför mål och det tredje bjuder Jere Karalahti Malmö på. Det håller inte med sånt försvarsspel i såna här viktiga matcher. Visst, HV har många bra lägen och har lite oflyt i vissa situationer. Till exempel Simon Öneruds stolpskott. Men Malmö har minst lika många bra lägen. Dessutom spelade den förre HV-målvakten, Jonas Gunnarsson, riktigt bra i kväll och gjorde flera bra räddningar mot sitt forna lag. Nej, de här försvarsmisstagen måste suddas bort innan play-in börjar. Annars blir den här säsongen mycket kortare än vad någon kunnat tro.

För nu kan vi nog säga det definitivt. När jag åkte ner till Malmö i kväll hoppades jag fortfarande… men det blir ingen topp-6 placering för HV71 den här säsongen. I och med Djurgårdens seger hemma mot Frölunda i kväll är det nu hela tio poäng ner till HV71 på niondeplatsen. Jag tror inte att HV lyckas ta in dem poängen. Djurgården är i riktigt bra form just nu och om de skulle tappa så finns Brynäs och Växjö strax bakom Djurgården.

Nu gäller det för HV att komma sjua eller åtta i tabellen för att få hemmaplansfördel i play-in. Både Växjö och Örebro är ur form just nu och skulle passa bra som motståndare för HV i ett play-in. Det är bäst av tre i play-in och såna matchserier kan sluta hur som helst.

Dessutom är det oroväckande att Erik Christensen är skadad. Trots att poängen inte trillat in som förut så är han en viktig spelare för HV. Vi får hoppas att han är tillbaka så fort som möjligt.

// Måns

 

Spåkulan säger att…

…HV71 inte kommer topp sex i SHL. För efter HV71:s förlust mot Karlskrona i lördags så har man nästan försatt sig i en omöjlig sits. Som min kollega Måns påpekade krävs det nästan nu ett mirakel för att en topp sex-placering ska nås. HV har sju poäng upp och det återstår bara sju omgångar av grundserien.

HV står just nu på 68 poäng och kan som mest ta 21 poäng till och som max gå upp på 89 poäng. En jämförelse som man kan dra är att det krävdes 90 poäng för sjätteplatsen förra säsongen som Örebro tog. De spelade dock 55 matcher då mot motsvarande 52 som det är i år.

Jag och Måns tog fram spåkulan och siade om utgången i matcherna för vardera lag från tiondeplacerade Örebro till femteplacerade Färjestad.

(0 poäng vid förlust, 3 vid vinst men i vissa fall också 1 eller 2 poäng om det går till förlängning eller straffar)

10:a: Örebro – 63 poäng
Luleå-Örebro – 0
Örebro-Djurgården – 0
Örebro-HV71 – 0
Linköping-Örebro – 0
Örebro-Karlskrona – 3
Örebro-Skellefteå – 0
Modo-Örebro – 3

Slutpoäng: 69

9: HV71 – 68 poäng
Malmö-HV71 – 0
HV71-Färjestad – 3
Örebro-HV71 – 3
Växjö-HV71 – 1
HV71-Luleå – 3
Linköping-HV71 – 0
Skellefteå-HV71 – 0

Slutpoäng: 78

8: Växjö – 70 poäng
Växjö-Brynäs – 1
Rögle-Växjö – 0
Växjö-Rögle – 3
Växjö-HV71 – 2
Modo-Växjö – 3
Frölunda-Växjö – 1
Växjö-Luleå – 2

Slutpoäng: 82

7: Brynäs – 71 poäng
Växjö-Brynäs – 2
Linköping-Brynäs – 1
Brynäs-Linköping – 2
Malmö-Brynäs – 3
Brynäs-Färjestad – 2
Färjestad-Brynäs – 0
Brynäs-Frölunda – 2

Slutpoäng: 83

6: Djurgården – 75 poäng
Djurgården-Frölunda – 2
Örebro-Djurgården – 3
Djurgården-Luleå – 1
Djurgården-Modo – 3
Skellefteå-Djurgården – 0
Luleå-Djurgården – 0
Djurgården-Färjestad – 3

Slutpoäng: 86

5: Färjestad – 76 poäng
Färjestad-Karlskrona – 3
HV71-Färjestad – 0
Skellefteå-Färjestad – 1
Färjestad-Rögle – 3
Brynäs-Färjestad – 1
Färjestad-Brynäs – 3
Djurgården-Färjestad – 0

Slutpoäng: 87

Som ni ser så tror vi inte att Örebro har nånting med slutstriden att göra utan att de helt enkelt blir tia, där de egentligen har befunnit sig stora delar under säsongen.

När det gäller HV71 så hade vi gärna sett att de hamnat högre upp och på sjätteplatsen. Men hur vi än vrider och vänder på det så kan vi inte se att de faktiskt hamnar där. Efter de dubbla segrarna mot Brynäs och Karlskrona såg det bra ut, men det mesta slarvades bort i lördagens förlust mot KHK. Det är inför dagens match mot Malmö sju poäng upp och det tror vi bli alldeles för tufft att ta in. De kommer att plocka lite segrar här och där precis som de har gjort under hela säsongen, men att lägstanivån och ojämnheten bara skulle försvinna bara sådär känns svårt att tro. De kommer inte att nå hela vägen för prestationerna svajar fortfarande alldeles för mycket. Därför är det bara till att rikta in sig på play in för HV.

Och vilket play in-möte vi tippar att det blir. Smålandsderby mot Växjö! Smaka på den och känn efter hur det bara vattnas i munnen. Det är synd att det avgörs i endast bäst av tre matcher, man skulle gärna vilja ha det över sju i stället. Det har känts som ganska länge att det ska bli det här mötet i play in och de båda möter dessutom varandra om en vecka. Där kan det bli en fingervisning om hur det stundande play in-mötet kommer att sluta.

Den 12 mars dra play in igång och det avgörs alltså i bäst av tre matcher. Vi är redan taggade för resten av grundserien känns just nu mest som en transportsträcka för vad komma skall.

// Samuel

Krävs ett mirakel för topp-6

Efter gårdagens vändning och seger borta mot Karlskrona kändes det som om det hade vänt på riktigt. Helt plötsligt kändes det som om en topp-6 placering var mycket möjlig. Allt som behövdes var en till seger mot tabelljumbon. På hemmaplan. Inför ett fullsatt Kinnarps Arena. HV gjorde en ok första period men KHK var klart bättre. Det märktes inte minst i powerplay där gästerna imponerade. Och när matchen äntligen drog igång igen efter det långa avbrottet i första pausen så verkade det som om HV71 satt kvar i omklädningsrummet. Karlskrona hade hög fart och kändes mycket hetare än HV. Helt rättvist gick bortalaget också från ledning med 1-0 till 3-0 i den andra perioden och då var matchen avgjord. Vad HV höll på med i den här matchen är ett mysterium. Trodde man, efter gårdagens seger, att det här skulle bli en enkel match? Det kändes som om HV trodde det bara var att åka ut på isen och hämta hem tre poäng.  Var det någon spelare som var bra? Nja. Det var i sådana fall målvakten, PW. Annars tyckte jag inte att någon utmärkte sig på något särskilt sätt. Nej, det här var, som Tim Brithén sa, ett riktigt jävla bottennapp. Och nu talar allt för att det bli play-in för HV istället. Sjätteplacerade Djurgården vann borta mot Brynäs med 5-3 och är nu sju poäng före HV. Det krävs ett mirakel för att HV71 ska ta in de poängen.

Jönköpingslaget har ett tufft spelschema framför sig. Malmö borta på tisdag är absolut ingen lätt match. Redhawks har tre raka segrar. Och inte mot vilka lag som helst. Idag vann de med 5-3 mot Färjestad, innan dess besegrade de Växjö och Luleå. Sen möter HV Färjestad, Örebro, Växjö, Luleå, Linköping och Skellefteå. Endast två av de matcherna är på hemmaplan. Och på de matcherna ska de alltså ta in sju poäng. Nej, det är dags att ställa in sig på play-in mot Växjö,Brynäs, Örebro eller Djurgården. Där kan hemmaplansfördel avgörande så det gäller för HV att lyckas knipa en sjunde eller åttondeplats i tabellen för bästa tänkbara utgångsläge.

Nu laddar vi om inför Malmö borta på tisdag.

// Måns

Ska vi våga börja tro?

När Brynäs hade ledningen i tisdags mot HV71 såg det mörkt ut. Just där och då var det 12 poäng upp till sjätteplatsen och det skulle nästan vara omöjligt att ta in. Men efter ett sent avgörande av Oscar Sundh med bara tre sekunder kvar så blev det i stället seger.

I går borta mot Karlskrona såg det mörkt ut igen. HV slarvade och låg under med 2-0 mot jumbon och man höll på att slarva bort läget man skaffat. Men Emil Johansson fick in sitt första SHL-mål och i den tredje perioden spelade HV riktigt bra och hade konstant press på hemmalaget. Till slut steg Oscar Sundh fram igen och skickade dit kvitteringen. Adam Almquist kunde sedan avgöra med ett av sina enklare mål i karriären och tre poäng var i hamn.

Och med tanke på resultaten i torsdags som min kollega Måns skrev om så har HV helt plötsligt bara fyra poäng upp till den viktiga sjätteplatsen. Och den placeringen är viktig, man slipper det jobbiga play in-mötet som avgörs i bäst av tre och går i stället direkt till kvartsfinal. Man får dessutom några dagars extra vila medan de andra lagen spelar play in.

Jag har ju räknat ut HV många gånger och tyckt att deras spel inte håller för en topp sex placering och det vidhåller jag dock fortfarande vid. De spelar alldeles för ojämnt, i går gjorde man en grym första period där man borde ha gjort både ett och två mål. Men så i andra går man ner sig totalt och släpper in två mål och skapar knappt ett läge och så i tredje ser det ut som i första. Den där ojämnheten måste slipas bort, det håller kanske mot lag som Karlskrona, men det gör det definitivt inte mot de bättre lagen.

Nu är det dock tacksamt för HV att man möter Karlskrona hemma i dag och nästa vecka väntar både Malmö och Örebro, två lag som HV bör slå med tanke på att de ligger lägre ner i tabellen och man måste vinna såna matcher i det här läget helt enkelt. Gör man det och ta två raka trepoängare nu så ser det riktigt bra ut då lagen vid strecket dessutom möter varandra i dag.

Det var kul att se att så många HV-supportrar hade tagit sig ner till Karlskrona i går och det stödet betyder mycket för killarna märker man. Vad krävs då för att nå topp sex? Riktigt hårt jobb, ta vara på chanserna och en gnutta tur skulle jag säga. Svårare än så behöver det inte vara.

Det ser bra ut nu HV och en topp sex placering hänger i luften. Man gick dessutom om smålandsrivalen Växjö Lakers i tabellen igår och upp på en åttonde plats. Nog så viktigt psykologiskt att man tog en placering och känner att man inte ständigt ligger på den där niondeplatsen.

Det är åtta matcher kvar av grundserien nu och det finns verkligen en realistisk chans att hamna på en kvartsfinalplats. Men samtidigt gäller det att inte börja bli nöjd nu bara för några segrar. För om man tror det bli enkelt att komma dit, ja då är man ute på djupt vatten. Som sagt, hårt jobb i dessa åtta matcher och vägen ligger öppen.

// Samuel

Alla resultat gick HV:s väg

När den här veckan startade hade HV71 nio poäng upp till Brynäs på sjätteplatsen. Men när veckan är slut kan det vara tre poäng upp till sjätteplatsen. I gårdagens omgång gick nämligen alla resultat HV71:s väg. Brynäs förlorade mot Rögle, Växjö förlorade mot Malmö och Djurgården förlorade mot Linköping efter straffar. Alltså väldigt viktigt för HV att vinna i kväll för att ta in ytterligare tre poäng på sjätteplatsen. Dessutom möter Växjö Linköping och Brynäs Djurgården imorgon. Vilket ger HV71 ett jätteläge att närma sig sjätteplatsen. Om HV71 sex poäng mot Karlskrona samtidigt som Brynäs vinner mot Djurgården i förlängningen/straffar imorgon så skulle det kunna vara två (!) poäng upp till Djurgården och sjätteplatsen. Alltså två väldigt viktiga matcher mot Karlskrona nu.

Karlskrona har varit bra senaste tiden. I onsdags var det nära att de lyckades vinna borta mot Frölunda. Dessutom är de starka på hemma plan. 15 av lagets 26 poäng har kommit i ABB Arena.
– Riktigt tuff uppgift. De är ett av de formstarkaste lagen. Man ser på dem att de inte har samma måstestämple över sig. De är ju redan klara för kval och spelar mer avslappnat och riktigt bra, säger Johan Lindbom inför matchen.

En annan nyhet är att målvakten Jonas Fransson, som HV71 lånade in för några veckor sedan, har blivit hemkallad till Västerås igen. Fransson kommer vakta kassen för Västerås imorgon när de möter Pantern i hockeyallsvenskan. Fransson spelade inte en enda match för HV.

Nu laddar vi inför i kväll. Jag tror HV vinner med 3-1. Hörs.

// Måns

Kan det här ha varit vändningen?

HV71 tog en livsviktig seger mot Brynäs. Oscar Sundhs segermål med tre (!) sekunder kvar kan visa sig bli avgörande när grundserien är över om nio omgångar. Målet innebar inte bara tre otroligt viktiga poäng utan ger hela laget en extra boost inför avslutningen. HV har haft motstuds i slutet av flera matcher tidigare under säsongen. Men nu studsade pucken äntligen HV:s väg. Efter matchen märktes det på spelarna hur skön den här segern var. Alla var på riktigt bra humör. Gladast av alla var, inte helt oväntat, Oscar Sundh inte kunde sluta le.
– Det har nog aldrig hänt för mig. Det kändes helt overkligt, sa Sundh till mig efter matchen om målet.
Kanske kan Sundhs mål ha varit vändningen som gör att HV till slut kan ta en topp-6 plats.

Ett annat glädjebesked var ju att publiken hittat tillbaka till Kinnarps igen. För tredje gången den här säsongen var det fullsatt. Jublet som kom när Sundh avgjorde är nog det högsta jag har hört i Kinnarps. Och jag är ganska säker på att kvällens sköna seger gör att det kommer bli lika mycket folk nästa match.

Kvällens seger var ju såklart otroligt viktig. Vid förlust hade det vart 12 poäng upp till en sjätteplats. Nu är det bara sex. Djurgården och Växjö spelade oavgjort där till slut Djurgården fick med sig bonuspoängen från straffläggningen. Och det var ju ett väldigt bra resultat för HV. Härnäst väntar dubbelmöte mot Karlskrona. Något som kommer bli riktigt tuff. KHK har spelat väldigt bra senaste tiden. Men trots det så ska det vara sex poäng för HV71 i det här back to back mötet. Chris Campoli är tillbaka på fredag efter sin avstängning. HV får tillbaka sin bästa back. Vilket såklart är väldigt viktigt!

Godnatt!

// Måns

Karalahti äntligen tillbaka!

Det stora samtalsämnet enda sedan i lördags har varit att Jere Karalahti har varit petad av Johan Lindbom. Mot Linköping blev det förlust med 5-1 och mot Rögle i tisdags blev det förlust med 3-2 efter straffar hemma i Kinnarps Arena. Det har inte gjort att kritikerstormen mot Lindbom över petningen av finländaren har blivit mindre.

Men i kvällens hemmamatch mot Frölunda är Karalahti äntligen tillbaka. Han går in i tredje femman där han ska spela i backpar tillsammans med Emil Johansson. Ett tecken på att de trots allt inte litar på honom fullt ut och han kommer inte att få den speltiden han tycker att han förtjänar. Men samtidigt är det ju bättre att spela än att inte göra det alls. Vi får hoppas att han går in och leverera direkt, det skulle hela HV egentligen må bra av nu.

För i kväll gäller det att prestera. Det finns inga ursäkter längre, Örebro är endast en pinne bakom i tabellen och efter kvällens match kan HV vara så dåligt som tia i tabellen. Frölunda har tappat lite av sin form och HV slog de med 2-0 på bortaplan förra veckan. Men det känns att det blir betydligt tuffare i kväll. Hur går det då? Jag tror tyvärr att det blir en ny förlust, Frölunda vinner med 3-1.

/ Samuel

Ingen Karalahti på matchvärvningen – Pekar på att han är med i kväll

Ett tiotal HV-spelare fanns med på dagens matchvärmning i Kinnarps Arena. Bland de tio spelarna fanns inte Jere Karalahti, som ju varit petad i de två senaste matcherna, med. Det pekar på att Karalahti är tillbaka i laget igen i kväll. I slutet av dagens matchvärmning var assisterande tränaren Tim Brithén och avstängde backen Chris Campoli kvar längst. Campoli tränade stenhårt och kommer vara i riktigt bra form när han är tillbaka. Förra gången Karalahti var petad så var även han kvar längre och körde fysträning tillsammans med Campoli. Det var han inte i dag.

Dessutom bildade han backpar med Emil Johansson under gårdagens träning.  Så med tanke på hur det såg ut på träningen i går och på värmningen i dag, så känns det som om Jere Karalahti är tillbaka i HV:s lag i kväll. Är Karalahti tillbaka så är det nog antingen Ryan O’Byrne eller Axel Eidstedt som petas.

Annars är det samma läge som tidigare i veckan. Inga nya skador har kommit och inga har återvänt från sina skador. Lias Andersson spelade match med J20 i går och var inte med på värmningen. Gissar på att han får vila i kväll och inte är med i laget.

// Måns

Karalahti mot comeback?

HV-backen Jere Karalahti har varit petad i HV71:s senaste två matcher. Orsaken till petningen har varit, enligt tränaren Johan Lindbom, att det är stor konkurrens om backplatserna i laget och att Karalahti för tillfället inte platsar. Men i morgondagens match mot Frölunda kan Karalahti vara tillbaka i laget igen. På dagens träning spelade han tillsammans med Emil Johansson i ett backpar. Vilket man kan tolka som att han är tillbaka i laget.

Tidigare när han har varit petad har Karalahti inte tränat i ett backpar. Men nu tränade han alltså tillsammans med Emil Johansson. I matchen mot Rögle bildade Johansson backpar med Axel Eidstedt. Eidstedt som på dagens träning tränade med Ryan O’Byrne, vilket tyder på att någon av dem inte finns med i laget i morgon. HV71:s tränare, Johan Lindbom, vill inte kommentera om Karalahti är med igen i morgon.
– Det får vi se i morgon, vi har konkurrens på backplatserna. Vi tar ut det lag vi tror på, sa Lindbom om Karalahtis medverkan efter dagens träning.

Men med tanke på hur laget formerades på dagens träning så verkar det som om Karalahti är tillbaka i laget i backpar med Emil Johansson.

Annars var det samma lag som de senaste matcherna på träningen  idag. Teemu Laine var på besök i båset under träningen. Ted Brithén saknas fortfarande på grund av sin hjärnskakning.

// Måns

Allt talar för att Karalahti är petad mot Rögle

Ny dag och nytt snack om Jere Karalahti. Det är som bekant ny match i kväll och det hemma mot Rögle. Det alla undrar egentligen är om finländaren kommer att spela efter petningen mot Linköping senast eller om det blir läktaren igen.

Jag var på HV71:s matchvärmning under förmiddagen och pratade med Johan Lindbom efteråt. Det enda som jag egentligen var nyfiken på var om det blir spel för Karalahti. På det svara Lindbom bara kryptiskt att laget ännu inte är bestämt, men att de har alla spelare tillgängliga förutom de långtidsskadade. För mig känns det där bara som ett standardsvar och jag är säker på att de redan har bestämt kvällens laguppställning.

Efter träningen var över så gick de flesta spelare fort ut i omklädningsrummen. Men några stannade kvar och en av dem var Karalahti som tillsammans med Chris Campoli körde några fysövningar med en fystränare. Känns rätt märkligt att köra det i dag när det är match om man själv ska spela, dessutom gjorde han det med Campoli som är avstängd i fyra matcher till och inte ska spela förrän efter uppehållet.

Det ska även sägas att Emil Johansson som fick en smäll på sin handled i går tränade för fullt i dag utan gul tröja vilket innebär att det blir spel mot Rögle. Det här tillsammans med att Johan inte kan säga om det blir spel och att Karalahti själv kör fysövningar med en avstängd spelare tolkar jag bara på ett sätt. Karalahti kommer inte att spela i kväll heller utan kommer att vara fortsatt petad.

Jag hoppas jag har fel, för han behövs på isen. Det finns andra backar som är betydligt sämre och inte uppvisar någon form överhuvudtaget. Så frågan är egentligen om det ens handlar om en konkurrenssituation? Beslutet att peta honom kanske kommer högre upp i klubbens ledning. Men det bara gissningar och spekulationer.

En sak som är säker, följetongen runt Karalahti lär fortsätta…

// Samuel

Karalahti vill inte kommentera petningen

Den stora snackisen de senaste dagarna har varit petningen av Jere Karalahti. Baserat på hur det såg ut på dagens träning så gissar jag på att Jere är petad öven i morgondagens match mot Rögle. Under träningen ingick inte Karlahti i något av backparen. Istället spelade han tillsammans med antingen Ryan O’Byrne eller Chris Campoli, som är avstängd. Det tyder på att Karalahti inte spelar imorgon heller. Jag försökte få en intervju med honom efter träningen.
– Jag vill inte prata om det, sa Karalahti då.

Min kollega, Samuel Abrahamsson, pratade med Johan Lindbom och frågade honom om Karalahti.
– Vi har full trupp så det avgörs i morgon. Vi får se vad vi har att tillgå och det är konkurrens.
Det pratas mycket om det här, hur ser ni på det?
– Vi har åtta backar och vi tar ut det som vi tycker är bäst för laget.
Förstår du kritiken att han inte få spela?
– Går du till doktorn så får du också olika svar, alla tycker olika. Vi måste göra det vi tror på och inte vad andra tycker.
Så om han spelar avgörs i morgon?
– Absolut.

Dagens situation med Karalahti påminner om den när han förra säsongen lämnade finska Jokerit för HV71. Karalahti lämnade Jokerit efter att ha fått sparsamt med speltid. Han har under säsongen snittat 21 minuter i istid. Men de senaste matcherna har han ”bara” fått spela 16 och 17 minuter. Det är möjligt att han blivit missnöjd över speltiden och konfronterat Lindbom, som inte velat gå med Karalahtis krav om mer speltid och därför petat honom.

(17) Emil Johansson skadad på handen HV71 under träning Foto: Carl-Cedric Persson
(17) Emil Johansson skadad på handen
HV71 under träning
Foto: Carl-Cedric Persson

En grej som dock skulle kunna öppna för att Karalahti är tillbaka i laget imorgon är att backen, Emil Johansson, fick kliva av träningen idag. Han fick rejält ont efter en närkamp och tog sig för handleden och fick avbryta träningen. Oklart om det är någon skada på Johansson. Men är han skadad så lär väl Karalahti vara med i laget imorgon.

Annars var samtliga med på träningen idag, förutom Ted Brithén, Teemu Laine och Björn Melin. Imorgon är Lias Andersson tillbaka i laget igen.
– Jag är med som extraforward, sen får vi se om jag får några byten, sa Lias till mig efter träningen.

// Måns

HV71 är inget topp sex lag

Mardrömsveckan är över!

HV71 har denna vecka ställts mot Frölunda, Skellefteå och Linköping. Topp tre i SHL alltså. På förhand var jag faktiskt tveksam till om det skulle bli några poäng alls, men mot Frölunda gjorde man en av säsongens bästa matcher. Men mot Skellefteå spelade man alldeles för slarvigt stundtals och en ny klar förlust.

I kvällens match mot LHC började det katastrofdåligt. Man släppte två frilägen direkt och sedan 1-0 till LHC. Önerud lyckades kvittera efter en målvaktstavla men sedan lyckades LHC få in 2-1 i slutet av första. I andra tycker jag faktiskt att HV spelade bra men man fick ingen utdelning och i stället 3-1. Sedan kommer situationen som jag tycker sammanfattar hela kvällens match. Mattias Tedenby blir proppad och i stället för att skaka av sig det så tar han sikte på valfri hemmaspelare enbart för att köra över honom. Ett otroligt korkat beslut då LHC dessutom gjorde 4-1 i powerplay efteråt och matchen var över.

Jag kan verkligen förstå att det är mycket känslor där ute på isen och att man blir frustrerad när man ligger under. Men det gör inte Tedenbys tackling bättre. Han måste kunna hålla huvudet kallt och bara skaka av sig det och köra vidare på sitt spel. Han är dessutom rutinerad Mattias så han vet ju att sånt här inte är acceptabelt.

Annars handlade egentligen det mesta om att Jere Karalahti inte var med. Jag nåddes av beskedet runt 40 minuter innan nedsläpp att han inte var skadad utan att han helt enkelt var petad av Johan Lindbom. Jag har tidigare uttryckt mig om att Lindbom måste våga ändra om mer i laget när det går tungt, men att då inte låta Karalahti spela anser jag vara helt fel. Det finns backar som är betydligt sämre och när Lindbom säger att det är på grund av konkurrenssituationen så undrar jag ännu mer. Hur kan då en spelare som Ryan O’Byrne få fortsätta spela? Eller Adam Almquist? Eller Axel Eidstedt? De har varit betydligt sämre än den gode finländaren. Visst Karalahti har också sina brister, men att han skulle vara sämre än dessa tre herrar, nej det köper jag inte.

Nu är HV återigen sex poäng från en topp sex placering och det är egentligen konstigt att det inte är mer. För jag tycker helt ärligt inte de förtjänar att komma topp sex. De lyckas aldrig prestera över en längre tid och har ingen jämnhet som visar att de skulle vara ett lag som är topp sex i Sverige. Jag tycker snarare det är rätt att de ligger nia. För bättre än så är de inte.

// Samuel

Misstagen sänkte HV

Det blev förlust för Pär Arlbrandt i hans comeback i HV-tröjan. Serieledande Skellefteå blev för svåra för HV i kväll. Men den största anledningen till att det blev förlust var misstagen. Två av Skellefteås mål görs efter slarv av hemmalaget. På 1-0 målet slarvar Ryan O’Byrne med pucken på defensiv blålinje och bjuder Adam Pettersson på ett friläge som han utnyttjar. Skellefteås 2-0 mål förorsakas också av slarv och HV bjuder på ett två mot ett läge där Andrew Calof sätter pucken bakom PW. Det går inte att göra sådana här misstag mot ett lag som Skellefteå. Sen tycker jag också HV är alldeles för slarviga i egen zon. Man måste spela enkelt mot Skellefteå, annars straffar det sig. Bortsett från misstagen så tycker jag HV gör en bra match idag. HV pressar Skellefteå stundtals under matchen och har flera bra lägen att göra mål. Tyvärr så var HV för ineffektiva för att det skulle ha blivit några poäng i kväll. Samtidigt som Skellefteå är väldigt effektiva och tar vara på sina lägen.

Den här förlusten är absolut inget att skämmas över. Skellefteå är det bästa laget jag har sett i Kinnarps Arena den här säsongen och jag är övertygad om att norrbottningarna spelar SM-final i april.

Pär Arlbrandt då? Han gjorde väl inte den succécomebacken som många drömde om. Men han gör en helt okej match tycker jag. Och då får man tänka på att han gick upp halv 4 i morse, anländer vid lunchtid till Jönköping och sen spelar match direkt. Utan att ens ha gjort en träning med laget. En sak är säker och det är att han kommer bli bättre. Ge honom några matcher och chansen att komma in i laget och spelet så kommer det bli bra.

Övriga resultat i kväll gick kanske inte riktigt som HV önskat. Färjestad vann mot Malmö och Djurgården besegrade Linköping efter straffar. Nu är det fem poäng upp till Djurgården på sjätteplatsen. Men det vänder fort. En seger på lördag mot Linköping och sjätteplatsen kan faktiskt bara vara två poäng bort.

Nu ska jag göra som Arlbrandt. Åka hem och återhämta mig. Godnatt.

// Måns

Äntligen lossnade det

När HV71 förlorade med 4-1 borta mot Modo i fredagskväll var jag kritisk eller till och med riktigt kritisk. Jag såg varken någon vilja, kämparglöd eller taktik till att vinna. Dagen efter vann man med 3-0 mot samma Modo, även om ingen minns den matchen med tanke på Chris Campolis tackling.

Jag kan säga att jag inte hade för stora förväntningar på kvällens match mot Frölunda i Scandinavium. Laget har inte vunnit två matcher i rad sedan i december och hela tiden spelat bra i varannan match. Men helt plötsligt så händer det. De första sju minuterna ungefär var hemmalaget piggare, men kom ändå inte ut i den anstormning som jag hade förväntat mig. Frölunda förlorade senast med hela 5-0 borta mot Linköping och har varit dåliga även innan dess enligt folk som jag pratat med som kan laget.

Men då brukar just såna lag bara explodera och köra över sina motståndare. De leder ju serien av en anledning. Men Frölunda såg borde trötta och okoncentrerade ut. HV däremot växte ju längre första perioden gick och spelade smart. Utdelningen kom efter ett fint avslut av Mattias Tedenby och i den andra var det lite liknande. Frölunda hade spelövertaget första biten men HV höll hela tiden de på utsidan och Fredrik Pettersson-Wentzel gjorde de räddningar som han skulle.

Och mitt i detta passade Ryan O’Byrne på att göra sitt andra mål för säsongen, bra tillfälle måste man ändå säga. I tredje försökte Frölunda och HV satsade egentligen mest på att bevaka sin ledning och som man gjorde det. Jag tyckte aldrig det kändes riktigt farligt framför PW utan försvaret imponerade ruggigt i kväll med att hela tiden ligga nära sin motståndare och låta PW sköta jobbet. Starkt av PW som såg ut att vara nere i en formsvacka att resa sig igen och ta två nollor nu. Det är bara till att ställa sig upp och applådera.

HV imponerade verkligen i kväll och har nu plötligt häng på topp sex igen. Men nu gäller det att inte bli för nöjd heller, både Skellefteå och Linköping väntar i veckan och det är tuffast möjliga motstånd det också. Men kan man visa upp det här försvarsspelet och samtidigt sätta dit chanserna tillsammans med at Pär Arlbrandt kommer in i alget, ja då ser det trots allt rätt så ljust ut.

// Samuel

Fler nyheter

Skadedrabbat Assyriska tappade poäng hemma

Sjätte förlusten för Tenhult

Spartans slog Griffins

Meron avgjorde för Råslätt

Spartans utspelade i hemmapremiären

Inhoppande tränaren räddade Assyriska

Ny utklassning av Mariebo

BILDSPEL: Se alla bilder från SM-slutspelet

Flera förändringar i HV71 – så känner du igen lirarna

Tord förlorade med uddamål