Bloggbild

Mardröm för J-Södra- Jättetrist för Cajtoft

Så hände det som är en fotbollsklubbs mardröm. En svår skada på en nyckelspelare. När Anton Cajtoft vred till sitt högerknä mot Örebro i måndags anade vi nog alla oråd. Smällen han fick på lördagens träning mot samma knä blev nu värre. På onsdagsförmiddagen kom chockbeskedet: Cajtoft måste opereras och säsongen är över!

Det här är extra trist. Inte bara för J-Södra utan även förstås för Anton själv. I de senaste åtta matcherna har han vaktat landslagsmålet i U21 och bara släppt in ett mål. Som förstemålvakt i U21 var han givetvis i det närmaste självskriven till OS-truppen i Rio i augusti. Nu blir det ingenting med det. Antons säsong är över och en lång rehabilitering väntar.

Nu uppstår problemen för Jönköpings Södra och tränaren Jimmy Thelin.  Luckan efter Cajtoft måste fyllas och det snabbt. Tidigare om åren har fd södramålvakten Mikael Axelsson ryckt in vid behov, men det lär väl knappast bli fallet nu?

I U19-laget finns Bence Verebelyi, 19, som då och då tränat med de allsvenska seniorerna. Jag gissar att det blir mer av den varan nu resten av säsongen. Men hur bra Bence än är så behövs det alldeles säkert en lite äldre och mer rutinerad målvakt att backa upp Damir Mehic, som nu förstås övertar platsen mellan stolparna i J-Södras allsvenska mål redan på söndag hemma mot Gefle.

23-årige Davor Blazevic, som i fjol tillhörde Brommapojkarna och som tränade med J-Södra för några veckor sedan, kan möjligen bli aktuell igen. Vi var på träningarna när Davor hälsade på hos J-Södra och jag vet att i alla fall Davor gillade laget och spelarna. Att det sen inte blev något med J-Södra kan ju förstås bero på flera saker.

Men är det till Davor Blazevic som scoutingsansvarige Christer Persson ringer nu?

Jag vet inte. Vi får se. Framåt söndag har vi nog ett svar på frågan om vem som ersätter Anton Cajtoft i J-Södras lilla målvaktstrupp.

Davor Blazevic J-Södra Foto: Carl-Cedric Persson
Davor Blazevic i träning med J-Södra i mars.
Foto: Carl-Cedric Persson

Efter tre omgångar visar tabellen J-Södras styrka

Man skulle kunna säga att inga träd växer upp i himlen. När J-Södra förlorade borta mot Örebro fick de grönvita lite växtvärk och en smäll på stammen när målvakten Anton Cajtofts knäskada kanske förvärrades.
”Vi får se i morron när vår läkare tittt på honom. Just nu vill jag inte spekulera i hur det gått”, sa södratränaren Jimmy Thelin när vi kollade efter slutsignalen.

Det här var en match med två ansikten. Ett stort och tungt spelande Örebro öste på mot J-Södra och kunde haft mer än 1-0 i paus.
” Vi hade svårt att komma till avslut. Vi kom till straffområdet, men inte mycket mer” sa Thelin.

Örebros tränare Alexander Axén öste beröm över J-Södra och sa att han var glad att komma undan med segern.
”J-Södra är ingen blek nykomling. Vi kom undan med blotta förskräckelsen efter paus när de ägde bollen mer. De har en mycket kompetent tränare i Jimmy”, sa Axén som på ett ödmjukt sätt är en stor beundrare av Thelins tränarkunskaper.

Det var nära att De Gröna Eleganterna hade kunnat lugga Örebro på poäng. Många på Behrn Arenas läktare tycker att Moses Ogbu skulle spelat från början. Moses höll i bollen och oroade örebroförsvaret ordentligt med sitt inhopp.

”Vår matchplan var att kontra kvickt. Därför startade inte Moses”, svarade Jimmy Thelin på journalisternas frågor om varför.

Det var ett större och tyngre Örebrospel som fällde avgörandet i det långa loppet. Om man väger de båda startelvorna – och det gjorde jag med fakta i den allsvenska bibeln – så väger Örebro i snitt 5,3 kilo mer per spelare än J-Södras startelva. Det är klart att sånt kan spela roll i närkampsspel och genombrottsstyrka.

Men J-Södra ska ha mycket credd för sin andra halvlek då De Gröna Eleganterna tryckte tillbaka hemmalaget, som fick ägna sig åt kontringar. På en sån kunde ÖSK avgöra i 95:e, men den här matchen kunde faktiskt ha slutat oavgjort.

Summan efter tre omgångar är dock att De Gröna Eleganterna i Jönköpings Södra är femma i tabellen på sex poäng, tre bakom ledande Djurgården.

De överlägset mest tippade guldfavoriterna Malmö FF ligger på med sina tre poäng i nedflyttningsskuggans rike. Vem hade tippat det innan serien började?

Inte jag i alla fall.

 

Att bygga in fysträningen med boll är ett modernt träningssätt

Klockan 10.30-12.00

Det är drygt 60 timmar efter den stora succéföreställningen på anrika Stadsparksvallen. Det är lördag och jag står och tittar på J-Södras träning. Det är glatt och bekymmerslöst. Hela truppen är i träning. Målvakten Anton Cajtoft får en smäll på knät och tas åt sidan för vila och lite rehab. ”Det är nog ingen fara, lite utvridning bara”, säger fystränaren Jonas Larsson.

Jonas har varit i klubben i fem år och gör sin andra säsong i A-laget. Innan var det ungdomslagen i U17 och U19. Vi börjar prata om hur Jimmy Thelin vill att alla J-Södraspelare ska träna fotboll. Jimmy har till stor del övergett den separata fys- och konditionsträningen. I stället har han byggt in de momenten i bollövningar. Bollen ska alltid vara med. Men då och då blir det ett renodlat fyspass. Det kan till exempel behövas vid rehabträning.

Jonas Larsson är fystränare i J-Södra och  skriver just nu på en doktorsavhandling om fysiologisk träning på högskolan och dessutom har han uppdrag från Försvarsmakten att se över de fysiologiska grundförutsättningarna för yrkesmilitärer.

Fotbollstennis med J-Södra. Foto: Carl-Cedric Persson
Fotbollstennis med J-Södra.
Foto: Carl-Cedric Persson

Jag funderar lite på det där med att bygga in fysträningen, kondition och styrka i övningarna med boll. Det där måste väl även andra också ha upptäckt att det är ett modernt sätt att träna?

Det räcker med en sökning på internet för att hitta José Mourinhos tio råd om fotbollsträning. Ett råd är att bollen alltid ska vara med. Ett annat är att träningspassen inte pågår längre än 90 minuter. Ett tredje är att gymmet bara är till för rehabilitering efter skada.

Fjärde rådet är att den här typen av träning passar alla lag. Från knattarna till seniorerna i A-laget. Mourinhos femte råd är att en fotbollsspelare ska lära sig att älska bollen. Därför hellre kortare träningspass än tretimmarsvarianter. Det ska vara roligt att få bollen, inte tråkigt när träningen blir för lång.

J-Södras lördagsträning närmar sig slutet. De har bara hållit på i 80 minuter. Sista övningen blir en stafettlek med bolljonglering. J-Södra har överraskat de flesta experter med en småländsk variant av mycket bollägande genom passningsspel.

Det fick Malmö FF smaka på i onsdags. Det kan bli Örebros tur på måndag.

Bragden på Vallen med Pawel och Daryl som kungar

Klockan 18.30 – 21.00

Ibland händer det saker i livet som nästan är svåra att beskriva. Något högst oväntat, men också underbart och häpnadsväckande dramatiskt. Så var det på första allsvenska fotbollsmatchen på Stadsparksvallen på 47 år när De Gröna Eleganterna i det närmaste spelade ut Den Stora Guldfavoriten Malmö FF.

Fotbollsekonomisk balansräkning 2015:
Jönköpings Södra  24,7 miljoner kronor
Malmö FF 550 miljoner kronor……

Det bevisar en sak. Det är inte alltid som pengar slår allt. Då och då kan nykomlingsglöd och engagemang tillsammans med lagkamrater och hemmapublik besegra även en ekonomisk jätte.

Det här var en allsvensk dramaföreställning i bästa Hitchcock-stil. Här fanns både hjältar, bragdmän och syndabockar. En grönvit bragdman heter Pawel Cibicki och en annan Daryl Smylie. Men nordirländske Daryl höll på att bli den store syndabocken. Vilken tur att det inte blev så…

Efteråt stod han där i spelargången, en glad Daryl Smylie, som lika väl kunde varit bedrövad. Först matchhjälte och bragdman, sedan utvisad och syndabock i nästan en halvtimme, men sen bragdman och hjälte igen när domaren blåste av matchen och det stod ”J-Södra-Malmö 3-2” på den nya matchtavlan.

— Jag började nästan gråta när jag förstod att jag blivit utvisad. Jag skämdes när jag gick av planen och sen var det bara att vänta, säger Daryl och ler nu ett befriande leende. Tyngden på hans axlar blev till gröna vingar i stället och nu seglar han och de grönvita kompisarna upp i serieledning på Allsvenskan. Vem hade trott det och vad säger ”fotbollsexperterna” i media nu?

Jag vet inte, men jag spann vidare på Daryls leende och bad honom beskriva sitt kanonskott i krysset till 2-1.
— Jag såg det vänstra hörnet och att norske Berget stod i vägen. Men jag drog till och den satt där, så nu känns det bra igen, sa Daryl.

Där lämnar jag Daryl med sitt stora Smylie på läpparna för att skriva i Södrabloggen. Efter 10 minuter går jag ut i spelargången igen, men då är alla spelare som bortblåsta. Kvar är alla kameraman och TV-folk från Cmore som rullar ihop kablar och bär på tunga väskor med utrustning.

Kvar är ändå den fantastiska känslan som man får ha när man är lokal fotbollsjournalist. Min redaktionschef har bett mig att bre på ordentligt i dessa rader. Jag hoppas att jag inte gör honom besviken.

DET VAR ALLTSÅ DET MEST FANTASTISKA JAG SETT AV JÖNKÖPINGS SÖDRA I ALLLSVENSKAN NÅGONSIN!!!!

Räcker detta, chefen? Får även jag en bragdstämpel nu?

Men du, dela inte ut den än. Jag ska till Örebro i omgång 3….

Ska en välmatad dansk skalle knocka J-Södra?

DET SER UT ATT BLI HJÄRNORNAS KRIG PÅ STADSPARKSVALLEN I AFTON…

Allan Kuhn. Foto: FC Midtjylland
Allan Kuhn. Foto: FC Midtjylland

… för här är mannen vars analyser och taktiska drag kan stoppa J-Södratränaren Jimmy Thelins poängdrömmar ikväll. Allan Kuhn tränar Malmö FF. Den 48-årige dansken kommer närmast från ett sammanlagt 10 år långt tränaruppdrag i danska Aalborg. Där var Kuhn bland annat assisterande till Erik Hamrén. Kuhn har också varit assisterande tränare i Randers och Midtjylland mitt emellan femårsperioderna med Aalborg.
I lördags hade Malmö hemmapremiär mot svenska mästarna Norrköping. Det var 1-1 i paus och då gjorde Allan Kuhn några, nya taktiska drag. Han har också studerat Jönköpings Södras två senaste tävlingsmatcher. 1-1 mot Norrköping i cupen och segern i lördags borta mot Kalmar med 1-0.

— Jönköpings Södra spelar en annorlunda fotboll, säger Kuhn till malmöklubbens hemsida. De markerar mer nära sina motståndare och spelar inte den traditionella fotbollen med zonmarkering.

Och Allan Kuhn har fått lite att fundera på. Kofi Adu vrickade foten på träning i måndags och Vladimir Rodic, som spelade från start mot Norrköping, är sjuk. Så in kommer Erdal Rakip på höger mittfältskant. Han är van att göra mål på J-Södra. Rakip gjorde två för en dryg vecka sedan när Malmös U21 enkelt besegrade J-Södra med 5-0.

— Erdal kan spela även centralt och kan vandra över planens bredd, säger tränare Kuhn som givetvis kan glädjas åt Erdal Rakip som gjorde första omgångens vackraste, allsvenska mål när han chippade in 3-1 på Norrköping i lördags.

Jönköpings Södra lär få slita ut både ett och två blåställ ikväll när man ska försöka blockera bort spelet för Malmös på papperet mer skickliga mittfält. Dessutom lurar två supereffektiva avslutare där framme i Markus Rosenberg och Jon Inge Berget.

Nyinsatte Rakip i all ära, men på mittfältet finns ytterligare två spelare med stor spetskompetens. Nye dansken Anders Christiansen blir svårstoppad liksom unge talangen och landslagsmannen Oscar Lewicki.

Hur ska då J-Södra möta detta på förhand överlägsna Malmö FF? Jag vet att Jimmy Thelin har taktiken klar hur passningsvägarna fram till Berget-Rosenberg ska skäras av. Och hur man ska vinna det centrala mittfältet mot Lewicki och Christiansen.

I min värld ser jag det som tvunget att J-Södra måste hålla tätt och spela ännu kompaktare än mot Kalmar. Defensiven framför offensiven. Men också snabba omställningar där Pawel Cibicki får göra sitt bästa för att lura gamla lagkamrater i den skånska backlinjen.

Jag räknar kallt med ett stort spelövertag för Malmö, men tillsammans med den 12:e spelaren – supportrarna i Green Machine – ska J-Södra vara kapabla att lugga poäng mot det lag som alla experter tippar ska vinna Allsvenskan i fotboll 2016.
Även jag.

22 spelare, en fullsatt 114-årig stadion och 50 skånska bussar

Klockan 10.30 – 13.00

Dagarna efter Jönköping Södras succé i den allsvenska bortapremiären är det glatt och uppsluppet på De Gröna Eleganternas träning. På måndagen handlade det mest om fotbolls-tennis och lite skotträning. Då fanns också riksmedia på besök. Jens Littorin från Dagens Nyheter satsar på en stor artikel i onsdagens tidning som ska handla om överraskningslaget, men också kryddat med lite lokal bakgrundsfakta.

Idag, tisdag, fick De Gröna Eleganterna äntligen springa ut för ett lättare träningspass på sin hemmaarena, Stadsparksvallen. Invigd 1902 och fullsatt i morron kväll.
— Vilken mysig arena, sa Pawel Cibicki, som tidigare i vintras totalsågade plastgräset i Elmiahallen. Nu mådde han mycket bättre på naturgräset i Stadsparken.

Även om det var ett träningspass var det nästan mer aktivitet runt gräsplanen. Gamla, anrika Stadsparksvallen ska nu få en så modern, kostym som möjligt. Uppgraderad till 2016 med övervakningskameror, ny matchklocka, nya separata ståplatsläktare för hemma- och bortasupporters, nyuppsatta bajjamajjor, nygjutna plaststolar från Anderstorp, nytt nätverk i Svensk Elitfotbolls regi och en välvårdad och inbjudande grön gräsmatta som ser ut som en golfgreen.

Arrangemangsansvariga, ordningsvakter och polis rustar redan nu för ankomsten av 50-talet bussar med himmelsktblå, glada malmösupportrar. Hela skånegänget har beställt och abonnerat sportsbaren O´Learys.
J-Södrasupporterna i Green Machine laddar upp på Tweeds Inn, gamla Ladan, och ska sen marschera mot Vallen vid kvart över fem.

Vid samma tidpunkt släpps vi journalister in på Stadsparksvallen och vi lär nog bli några stycken fler än vanligt. Många i riksmedias olika kanaler har ju skjutit fram sina fotbollsexperter, som nästan samtliga, har tippat J-Södra i botten. Det är lite annat ljud i skällan nu efter De Gröna Eleganternas seger borta mot Kalmar i lördags. Mötet med Malmö FF – de tänkta svenska mästarna 2016 – sänds ju i TV. Det mediala intresset har ökat sen J-Södras seger mot Kalmar och nu vädrar fotbollskonnäsörerna morgonluft och möjliga poängtapp för skåningarna?

Hos De Gröna Eleganterna ser det bra ut. Alla verkar pigga och tillgängliga. Jimmy Thelin har säkert redan fyrkantiga ögon efter allt videotittande på hur Malmö FF spelar fotboll. Nu grunnar han som bäst på hur det på papperet överlägsna, skånska mittfältet ska besegras. Säkerligen är Anders Christiansens löpvägar och idéer dokumenterade,  Vladimir Rodics oberäknelighet inräknad och Oscar Lewickis terrier-attityd genomskådad under lupp.

Nu väntar vi bara på avspark och vi räknar timmar nu…

 

GRÖÖÖNA, SKÖÖÖNA FOTBOLLSDRÖÖÖMMAR!!!!

Hela Södrabloggen är GRÖÖÖN nu. Så känns det efter Jönköping Södras smått historiska seger borta mot Kalmar FF med 1-0. Pawel Cibicki har värvats till J-Södra som målskytt och Pawel gjorde ingen besviken. Hans 1-0 blev matchens enda och den direktstöten i mål på Tommy Thelins vackra inspel satt som en dolkstöt i hjärtat på alla kalmaranhängare.

Målet kom lämpligt nog mitt framför Kalmarklacken och de blev märkbart tagna av Pawels mål. Glädjen från andra kortsidan där Green Machine stod var desto härligare att skåda. En fullkomligt överlycklig yra strömmade ner från Green Machine och det bar sedan under matchen hela Jönköpings Södra fram mot segern.

De Gröna Eleganterna uppträdde nog inte så snyggt i alla lägen med kalmarögon sett. Men det är ju poängen som är viktigast och nu får nog en hel del av Sveriges så kallade fotbollsexperter anledning att ändra sina tips om att J-Södra kommer att bli sist i Allsvenskan 2016.

Om vi tar en snabbtitt på matchbilden så var De Gröna Eleganterna närmare en seger med 2-0 än att det skulle blivit kalmarmål och 1-1. Det var en skön, grön och rättvis seger på en dålig gräsmatta, som många gånger vändes upp och ner när fotbollsskorna rev upp stora sjok emellanåt.

Men jag säger som Bob Lindeman i en berömd Hasse&Tage-sketch.

”Gröna sidan upp”!!!

Det här var en match som föreningen och alla grönvita supporters i jönköpingstrakten väntat på i en nästan 47 års lång ökenvandring genom fotbollens sandiga och kala slätter i de undre fotbollsregionerna. För 20 år sedan var J-Södra på väg ner i division 5. Tänk på det!

Nu sitter jag i pressrummet på Guldfågeln Arena och försöker beskriva vad som just hänt. Det är vid såna här tillfällen inte alltid lätt att hitta orden och skriva spirituellt när man är som jag: EN STOR FOTBOLLSIDIOT.

Men mitt hjärta pumpar just nu grönt och det hoppas jag det får göra under hela säsongen. Spelar De Gröna Eleganterna på detta sätt i årets Allsvenska så blir de ett sensationslag.

Nu ska jag ner i katakomberna under guldfågelläktarna och leta upp glada södraspelare. Så håll ögonen öppna på jkpglive.se så kommer det att svälla över i GRÖÖÖNA, SKÖÖÖNA, ÖÖÖGONBLICK!!!!

Guldfågeln Arena nedbajsad – av fåglar!

Kl 14.55 och 65 minuter kvar till avspark…

Fåglarna har attackerat Kalmars hemmaplan Guldfågeln Arena de senaste dagarna. Måsar, duvor och kajor har lättat sina behov över de snygga, röda stolarna. Därför har det varit hårda bud för vaktmästarfolk och ideella att städa upp på stolarna inför eftermiddagens allsvenska premiär.

Foto: SR Kalmar
Foto: SR Kalmar

Jag körde först förbi sex supporterbussar som tog rast och kissepaus innan Vetlanda. Sedan siktade jag nästa buss vid Sandsjön och avtaget mot Blekinge. Det var veteranernas buss, den s k Odensbergsbussen.  Nu fanns det bara en buss till att köra om. Spelarbussen.

Omkörningen kom mellan Nybro och Kalmar där De Gröna Eleganterna stannat för vila och lite fika.  Nu sitter jag tillsammans med många andra förväntansfulla journalister och räknar ner tiden mot avspark. Strax ska vi få laguppställningarna, så jag återkommer.

SÅ HÄR STARTAR J-SÖDRA OM 55 minuter:

Cajtoft i målet, sedan Siwe, Calisir, Karlsson och Rönneklev.

På mitten är Robert Gojani, Fredric Fendrich. Framför dom Smylie, Thelin och Kozica. Längst fram lurar Pawel Cibicki.

Nya skor, Kent Kebab och en stängd träning

Kl 10.30 – 12.50

Jag kom till J-Södras träning idag och inte en spelare fanns på planen. Bollarna och västarna låg där, men var fanns de nya allsvenskarna? Var det premiärnerver? Nej, det var genomgång i samlingssalen med tränarteamet.

Plötsligt kom de springande och nojsande med glada miner. Träningen visade sig bli ganska kort rent fysiskt och plötsligt fick vi önskemål om att inte ta kort och filma. ”Stängd träning”? Det har väl bara landslagen? Och storlag som Barcelona och Real Madrid?

Nej, det var hemligt även på J-Södras träning idag. Plötsligt kom lagledaren Johnny Lätt springande och bad oss mediafolk att inte filma. De tänkte nämligen köra en del offensiva spelsekvenser som kan fälla Kalmar i morgon.

Lydiga, som vi egentligen inte behövde vara på en kommunal offentlig plats, vände vi bort videogluggarna. Men vi kunde ju ändå med egna ögon se hur assisterande tränaren Christer Persson – den gamle kalmarmittfältaren – ledde övningen och gav tips och råd om hur Kalmars backlinje ska kunna överrumplas.

Det sjuder av förväntan i J-Södras trupp. Målvakten Anton Cajtoft tog fredagsträningen på allra största allvar och gjorde en del riktiga kanonräddningar på spelövningarna. Robert Gojani provade nya fotbollsskor med skruvdobbar. ”Du får väl inte skoskav nu”, sa jag. ”Det får jag aldrig”, sa Gojan. ”Blir det grötfrukost i morron”, undrade jag. ”Nä, pizza”, sa Gojan och flinade.

Nu sitter vi ett gäng journalister och väntar på en presskonferens på J-Södras kansli där en ny spelare ska presenteras. Vi har ju redan alla mediakollegor gissat att det är spanske Alex Portillo som är ”spelaren”. Nu väntar vi på ”bekräftelsen”.

När Portillo väl hade presenterats berättade han att han ser fram emot spelet med J-Södra. Han har blivit väl bemött. ”En underbar miljö för fotboll i Jönköping” sa Alex Portillo som är 23 år och närmast kommer från Marbella FC i tredjedivisionen.

På träningen stod jag och funderade vilken startelva som Jimmy Thelin och Christer Persson anmäler till avsparken mot Kalmar. För mig är backlinjen klar: Cajtoft i målet, sedan Siwe, Calisir, Karlsson och Rönneklev.

På mitten är Robert Gojani och Stian A eller Fredric Fendrich mitt val. Framför dom Smylie, Thelin och Kozica. Längst fram lurar Pawel Cibicki. Jag tror jag bara kommer att ha fel på en position. Någon kan ju vakna upp med feber eller bli åksjuk…

sidopuffjsdorakebab
Kent Kebab, ses vi på onsdag???

Sjuk, eller inte, men J-Södras presentation av nya mascoten Kent Kebab kom ju verkligen på rätt dag. Nåväl, ser jag honom på onsdag hemma mot Malmö ska jag intervjua honom för Södrabloggens räkning. Om han nu ingår i J-Södras ”trupp” och inte är ett ganska kul aprilskämt…

Kanonmål, två skott i famnen och lite mjölksyra

Tisdag kl 10.30-12.00

Det blåser snålt uppe på Rosenlund, men spelarna i J-Södra ser heltända ut. Det smäller en del i närkamperna när det blir tvåmålsspel. Det märks att premiärmatchen i Allsvenskan bara är fyra dagar bort.

Foto: Carl-Cedric Persson

Jag och fotograf Persson står på sidlinjen i sällskap med vattenflaskor, koner och träningsvästar.  De Gröna Eleganterna tränar på naturgräs och inställningen till varje närkamp gör att grästovorna flyger i luften. ”Mattis” Roger Wandeby får jobba med att fixa nytt vatten, springa efter bollar och justera koner. Wandeby har en ”mattisbil” med snygg södrareklam på. Där får lagkapten Thelin en fullträff.

Allt i klubben filas nu på inför premiären på lördag. De nya matchtröjorna ska få ett sista korrekt tryck. Uppe på Vallen skruvas det sittplatser. 6 200 ska få plats när det är fullsatt. Hoppas det blir så 6 april hemma mot Malmö. Gissar att Green Machine ska bjuda på ett hejdundrande tifo då.

Alla spelare ser friska och pigga ut på träningen. ”Ingen sjuk vad jag vet”, säger massören Johnny Lätt. Men det smäller på rätt bra i några närkamper och Viktor Rönneklev hamnar i kläm två gånger på två minuter. Men det är ingen fara. ”Ville” är en kille med hårt virke i.

Plötsligt skriker lagkapten Tommy Thelin ut sin glädje. Pawel Cibicki har slagit ett kanonhårt inlägg som Thelin mött utan att tveka och bollen sitter som gjuten intill ena stolpen. Anton Cajtoft är chanslös. ”Jaaa”, skriker Thelin. Han är glad. Tidigare på träningen har mjölksyran irriterat Thelin i den våldsamt jobbiga kvadraten-övningen. Då frustade han som en tjur och kastade träningsvästen i backen.

Efter träningen får Stian Aasmundsen ett specialuppdrag. Han ska fotografera målvakt Cajtofts nya skor. Skorna är sponsrade med namnet ”Cajtoft” på klacken. Anton är glad. I påskhelgen höll han återigen nollan i sin åttonde landskamp när U21-landslaget besegrade lilleputtlandet San Marino med 2-0 i EM-kvalet. ”Jag fick två långskott i famnen. Det var det det enda”, säger Cajan, som fortsätter att vägra släppa bollen förbi sig. Bara en spansk boll har passerat ”Cajan” hittills i landslagsmålet.

Fotograf Persson vill ta lite fotomodell-bilder  på spanske Alejandro ”Alex” Portillo. Först måste det frågas om lov hos tränare Thelin, som leende lämnar okej. Då förstår jag att ”Alex” är här för att stanna. Även om det återstår två dagar på transferfönstret.

Riksväg 31 ner till Kalmar eller E4 söderut och sen över Växjö? Det är jag och mattisen Roger Wandeby som diskuterar bästa färdväg till Kalmar på lördag. Wandeby och jag är inne på 31:an över Nässjö, Vetlanda, Nybro. ”Men spelarbussen åker nog andra vägen. Det får inte bli åksjuka på väg ner”, filosoferar mattisen.

Jag och fotograf Persson lämnar träningen. I morron är det ledigt för spelarna. Det är 100 timmar kvar till avspark på Guldfågeln Arena. Den jämna siffran tar jag som ett gott omen.

Nu startar vi Södrabloggen – följ allsvenskarna under året

Nu läser du starten på JKPG LIVE:s ”Södrabloggen”. Här följer vi Jönköpings Södra i vardagen i vått och torrt.

Jag gick en promenad på lunchen upp till Stadsparksvallen. Byggd och invigd 1902 rustas den nu för fullt. Hammarslag och skruvdragarljud blandades med våryster fågelsång när jag klev in på arenan. På huvudläktaren skiner de nya plaststolarna i grått och nu väntar ståplatsläktaren mitt emot på samma transformering.

Upp mot matchuret reser sig nu bortasupportrarnas läktare med 1 800 platser. Och på tisdag efter påsk börjar en lika stor ståplatsläktare monteras på kortsidan ner mot stan. Där ska Green Machine sprida grönvit yra från 6 april och framåt. Jag ser fram emot premiär-tifot.

Jag lämnar Vallen och tar en sväng ner mot stan igen. Träffar en del bekanta på vägen och vi pratar lite om långfredagens genrep när J-Södra tar emot Åtvidaberg på naturgräs på Brahevallen, Visingsö. Får höra på omvägar att projekttankarna kring Jönköpings nya tågstation vid södra Munksjön gett stationen ett arbetsnamn: ”Jönköpings Södra”. Jag tar det som ett gott omen.

Jag vandrar vidare genom stan på väg tillbaks till jobbet. Upptäcker att det är dags för lunch. Där träffar jag en fotbollskompis, en gång dominant på J-Södras mittfält, Ante Jankovic. Vi snackar förstås mest fotboll och efteråt får jag en idé. Ante, som jobbar på Destination Jönköping, får mig att tänka på ett bra namn för Jönköpings kommande fotbollsarena – Destination Jönköping Arena. Kan det vara något?

Jag avslutar dagen med att ta en koll på hur fotbollförbundets besiktning av Stadsparksvallen gick igår. Hyfsat bra, tydligen. Några småsaker att rätta till inför en ny slutbesiktning 4 april. Viktigast är ju det stora förbundsstyrelsebeslutet som kom i helgen när Svenska Fotbollförbundet gav slutgiltigt klartecken för allsvenskt spel på Vallen.

På väg i bussen hem till Bankeryd bläddrar jag i ny, spännande lektyr och fotbollsporr. Kvällstidningarnas ”fotbollsbiblar” har kommit. Jag köper Expressens bibel och sväljer de åtta sidorna om J-Södra. Expressens experter ger inte många getingar till De Gröna Eleganterna. Nedlyttning eller i bästa fall kval är att vänta. Jag hoppas förstås att de har fel. Den Allsvenska Säsongen 2016 kommer att ge besked om det.

Sittplatser monterade. Gräset får växthjälp med duk och värme.
Sittplatser monterade. Gräset får växthjälp med duk och värme.

 

Fler nyheter

Finalplats i ungdoms OS för Annie

Rival kan tappa förre HV-stjärnan redan i höst

Väntat guld – damkvartett skrällde

Flera SM-guld för JSS

HC Dalen spikar truppen – sista pusselbiten på plats

JIK värvar från kvalmotståndaren

Tungt tapp för Tord

BILDEXTRA: Succé för cupfesten i Jönköping

Skadedrabbat Assyriska tappade poäng hemma

Sjätte förlusten för Tenhult