Krönikabild

De är HV71:s önskemotståndare

Färjestad, Malmö eller Luleå? Den viktigaste frågan kring HV71 inför kvartsfinalen handlar egentligen inte om vad laget måste göra. Nej, den handlar om vilka laget ska möta för ha störst chans att ta sig vidare till semifinal.

Ja, låt oss slå fast det med en gång: ett lag ska kunna slå alla lag för att ta guld och kanske särskilt lag som slutar sjua, åtta och nia.

Men det finns förstås ändå en del att betänka när det gäller kvartsfinalmotståndaren.

Vi går igenom lagen ett i taget.

Färjestad
HV71 slog rivalen från Värmland i säsongens sista grundseriematch med 3–2 på torsdagskvällen.

Efter segern sade HV-backen Dylan Reese till mig att laget nu har ett mentalt övertag på Karlstad-gänget. Och det stämmer väl till en viss del.

Men Färjestad slutar ändå sjua på 87 poäng (och är den mest troliga kvartsfinalmotståndaren). Dessutom har Stefan Steen varit riktigt bra i kassen. Det här är en riktigt tuff motståndare.

En matchserie mellan HV71 och Färjestad kittlar förstås lite extra. Det kommer bli ett gäng stentuffa matcher både på isen och läktaren.

Fast nja, HV71 bör nog helst hoppas de kan undvika Färjestad den här gången, va?

Malmö
HV71 har haft svårt mot Malmö den här säsongen. Skåningarna vet att de kan slå HV71 både hemma och borta. Dessutom har laget SHL:s bästa målvakt den här säsongen i Oscar Alsenfelt (Linus Söderström var inte långt borta från att knipa den titeln).

Hade jag varit HV-spelare hade jag hellre mött Färjestad än Malmö. Det här är förmodligen den tuffaste kvartsfinalmotståndaren som Jönköpingslaget kan få. Malmö en faktiskt en riktig outsider som ska vålla problem för de flesta lag.

Jag skulle nästan vilja ge Malmö en liten, om än pytteliten, fördel i en matchserie mot HV.

Luleå
Drömmotståndaren. Punkt slut. Om Luleå kan skrälla mot Malmö i åttondelsfinalen (samtidigt som Djurgården står för en ännu större skräll mot Färjestad) ska HV71 jubla.

Det handlar inte bara om tabellplaceringen. Luleå är visserligen det sämst rankade laget som Jönköpingsklubben kan komma att få möta. Laget slutade på 70 poäng, elva bakom Malmö och 17 bakom Färjestad.

Nej, i stället handlar det mer om det mentala övertag som HV har skaffat sig på Luleå. Inte minst efter 6–0-krossen hemma i Kinnarps i den näst sista omgången. Sådant kan faktiskt komma att betyda mycket i en kvartsfinal-serie.

Övriga matcher har visserligen varit riktigt jämna. Men HV leder inbördes möten den här säsongen med 3–1.

En annan viktig aspekt är resorna. Det är långt till Luleå. Men på samma gång kortare än till, till exempel, Malmö. För i stället att hoppa in i en buss för en tretimmars resa blir det flyg. Det lär ju vara betydligt skönare för spelarna.

Vem borde vara HV71:s önskemotståndare i kvartsfinalen?
Luleå.

Vem blir HV71:s motståndare i kvartsfinalen?
Färjestad.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: REESE OM HV71:s SUPERFÖRSVAR

LÄS OCKSÅ: JÖNSSON – HAN KAN BLI HV71:s GULDJOKER

LÄS OCKSÅ: ALLA BILDER FRÅN HV71:s SEGER MOT RIVALEN FÄRJESTAD 

LÄS OCKSÅ: SÖDERSTRÖM BÄST I SHL – NÅGONSIN

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

Adam Jönsson är reporter och krönikör på Sport JKPG och Jmini