Krönikabild

Det är dags att få upp ögonen för basket

Det gnisslande ljudet av gummi mot ett hallgolv i en sporthall i jönköpingsområdet. Skrik från läktarna av upphetsning när favoritlaget plockar poäng. En sport där du får olika poäng beroende på hur avancerat du sätter bollen i korgen. Något som också gör att sporten sticker ut i mängden. Fotboll och hockey i all ära. Men basket får alldeles för lite uppmärksamhet i jönköpingstrakten.

Det finns flera bra basketlag i Jönköping/Huskvarna och Wetterbygden är ett av dem. Tidigare fick herrlagen i Jönköping konkurrera mot Nässjö basket som ligger i Basketligan. Ett lag som också lever på att ligga i just lilla Nässjö, där hela samhället följer laget. Därför har det också blivit att de som är basketintresserade har vänt blicken mot Nässjö, istället för att följa det lokala lagen.

Men. När Wetterbygden Highlanders skapades och ett samarbete med Nässjö startade förändrades allt. Det gjorde att de jönköpingsbor som tidigare vände ögonen mot Nässjö, vred tillbaka blicken mot Jönköping. De killarna som inte platsade i Nässjö, fick istället spela från start i Wetterbygden.

I början såg det ut att bli ett riktigt fiasko då spelarna inte kände varandra. Men nu har det börjat växa ihop till något stort. I det senaste matcherna har ett riktigt lag börjat ta form. Det kan jag konstatera efter segervrålen jag hörde ifrån omklädningsrummet efter Wetterbygdens vinst mot Högsbo.

Samarbetet har också tagit laget till Superettan. Tanju Yulman som är från Nässjö är en otroligt viktig spelare för laget. Men samtidigt får man inte glömma att Albin Häll Eriksson och Johan Ganstrand är skolade av Sandagymniaset. Dessa två spelare är några av det viktigaste spelarna för laget. Alltså är det en blandning av produkter från Sandagymnasiet (jag har inte glömt Forum) ihop med talanger från Nässjö som skapat framgångarna.

 Även damsidan är en framgångssaga där spelare som Frida Jern och Jelena Krsmanovic visar vägen. Krsmanovic har tagit på sig rollen som en riktig ledare. Hon har även tränaregenskaper som gör att hon blir en förebild för de yngre spelarna som kommer underifrån. Man får inte heller glömma att många av spelarna kommer från Brahe basket. Alltså är det lokala krafter som tillsammans skapat denna framgång.

Eftersom både herr-och damsidan kommer att spela mot många riktigt bra lag i Superettan, är det dags att börja uppmärksamma sporten mer. En sport som har fångat mig på grund av hur snabbt en match kan vända. Spänningen när ett lag ser ut att förlora, men en spelare sätter en trepoängare precis innan avblåsning. Detta är en spänning jag hoppas få dela med er när Superettan drar igång efter jul. Vi ses där!

Rebecca Candevi är skribent för Sport JKPG och chefsredaktör för Studenten JKPG.