Krönikabild

HV-trion som kommer bli SHL:s genombrottsmän

Om knappt två veckor går HV71 på is igen. Det blir det riktiga startskottet på säsongen där laget ska försvara sitt SM-guld från i våras.

Jag har tidigare skrivit om mina förväntningar inför den kommande säsongen, vem som jag vill se som lagkapten och hur HV ska ställa upp sina kedjor.

Men den här gången tänkte jag i stället gå igenom vilka tre HV-spelare jag tror kan komma att få något av ett genombrott säsongen 2017/18 och därmed också kommer ta ligan med storm. (Vi kan slå fast redan nu att somliga utav er kommer anse att en eller flera av de här spelarna redan fått sitt genombrott och jag kan köpa det argumentet till viss del.)

Nej, jag tog inte med Erik Brännström. Han platsar egentligen på listan. Men frågan är om han inte redan fått sitt genombrott efter ha gått i draftens förstarunda, blivit hyllad av Vegas Golden Knights organisation och skrivit rookiekontrakt.

Lawrence Pilut
Var bra redan förra året. Men efter sina skadebekymmer 2015/16 känns det fortfarande som 21-åringen inte fått det där riktiga erkännandet runt om i Hockeysverige. För Pilut är bra. Riktigt jäkla bra. För oss som träffar spelarna regelbundet under en säsong råder det ingen tvekan om att backen är en av de mest seriösa spelarna i hela HV71.

Backen är bra på skridskorna, har en superb speluppfattning och bidrar både i defensiv och offensiv zon. Han kommer bli en nyckelspelare i Johan Lindboms lag den kommande säsongen. Jag skulle till och med vilja gå så långt som att säga att han är lagets viktigaste back. Han har ett färskt tvåårskontrakt i ryggen och kan på sikt bli en riktig HV-profil.

Det här är året när 21-åringen på allvar kan komma att nämnas bland SHL:s bästa backar.   

Kevin Stenlund
Började fjolåret med en skada och en utlåning. Därefter dröjde det i princip till slutet av säsongen innan Stenlund till slut placerades i förstakedjan och visade vad han är kapabel till. I en mördande konkurrens på centerpositionen kommer vi kanske inte få se honom som förstacenter i år heller (det är svårt att peta David Ullström på den platsen, va?). Men han har definitivt potential att trycka in mer än de 20 (13+7) poäng han svarade för under fjolåret.

Stenlund är en stor, smart center som är jobbig att möta. En seriös spelare som under sommaren tränat extra på sin skridskoåkning, vilken har varit hans ‘‘största’’ svaghet.

Ett år till i SHL sedan är 20-åringen förmodligen förlorad till nordamerikansk hockey.

Pierre Engvall
En av poängkungarna i Hockeyallsvenskan och det Mora som till slut tog sig hela vägen upp till SHL. Fick kanske inte lika mycket uppmärksamhet som Victor Ejdsell (ett annat HV-nyförvärv) men kapaciteten finns i den reslige forwarden.

Svarade för 40 poäng på 50 grundseriematcher förra säsongen. Kommer förmodligen inte komma upp i samma nivå i år men är säkerligen god för en hel del poäng. Engvall är stor, stark och kommer bli svår att handskas med för motståndarna.

Har ännu inte skrivit på något rookiekontrakt med Toronto Maple Leafs som draftade honom 2014. Men HV har visat förr att de är en bra plantskola för unga hockeyspelare (se bara på Andreas Borgman och Filip Sandberg som nu lämnat för NHL). Det här kan bli året som ger 21-åringen en framtid även på andra sidan Atlanten.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

Adam Jönsson är reporter och krönikör på Sport JKPG och Jmini.