VM-framgångar för Hallby-åkare

JVM och VM i Rullskidor har genomförts i Sollefteå under fyra dagar, 3 – 6 augusti.

En tävling där det blev medaljregn över åkare från Småland och Vätterbygden.

Tävlingarna inleddes med 18 km fristil för herrjuniorer 17-20 år gamla på Hallstabergets rulklskidarena i Sollefteå. Leo Johansson (Skillingaryds FK) tog bronsmedaljen på distansen, men låg på andra plats genom nästan hela loppet. På slutet av distansen gick Falun-Borlänges Hugo Jacobsson väldigt starkt och knep silvermedaljen före Leo Johansson.  IF Hallby SOK:s Eric Rosjö låg länge på fjärde plats, men hade inte den dagsformen som krävdes för medalj och slutade på en sjunde plats.

 Inför ”knock out” sprinten på 200 m fristil var Hallbys Adam Persson femma i prologen. Adam vann åttondelsfinalen, kvartsfinalen, semifinalen och inför finalen mötte Adam Persson italienaren Mattia Armellini. Sida vid sida kämpade Adam och Mattia om guldmedaljen som Adam Persson vann med en knapp marginal.  

 JVM:s tredje deltävling genomfördes i klassisk stil på distansen 16 km. Leo Johansson, Eric Rosjö och Moras Gabriel Strid, samt Falun-Borlänges Hugo Jacobsson stod på startlinjen när det var dags för masstart. De fyra svenska juniorerna utförde loppet genom ett lagsamarbete, där taktiken var att hjälpas åt att dra i backarna samt att bilda tåg utför för att kunna skjuta på varandra med stavarna.

Taktiken höll i stort sett hela loppet. Eric Rosjö bröt staven och fick åka ett antal kilometer med en stav innan han fick en ny stav som kunde ersätta den brutna staven. Detta gjorde att Eric tappade på täten, men när väl den nya staven var på plats kämpade han sig tillbaka och var med i medaljstriden. Det blev en svensk succé genom att fyra svenskar placerade sig topp fem i resultatlistan. Leo Johansson var starkast och tog guldmedaljen före Eric Rosjö som tog silvermedaljen och Moras Gabriel Strid åkte i mål som trea och där med blev  han bronsmedaljör.

JVM avslutades med en sprintstafett där smålänningarna Leo Johansson och Adam Persson representerade Sverige. Efter en tät kamp mellan Sverige, Italien och Ryssland slutade medaljstriden med guld till Italien, silver till Sverige och brons till Ryssland.

Förbundskaptenen Johan Ericsson och coacherna Martin Eckevard och Mikael Johansson, alla tre hemmahörande i Jönköping kunde lämna VM i Rullskidor med ett överträffat mål. Målet var att slå medaljskörden från Rullskid-VM i Rotterdam, Holland år 2000, vilket årets landslag har gjort med råge.

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

 

Kommentarer

Fler nyheter

HV71 fick en lektion – ”Gjorde inte skitjobbet”

Haidari: ”Jag saknar min ”bror” redan

VM-framgångar för Hallby-åkare

Förre HV-stjärnan om framtiden och NHL

Finalplats i ungdoms OS för Annie

Rival kan tappa förre HV-stjärnan redan i höst

Väntat guld – damkvartett skrällde

Flera SM-guld för JSS

HC Dalen spikar truppen – sista pusselbiten på plats

JIK värvar från kvalmotståndaren